[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/11\/tesla-autopilot.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/11\/100x73\/tesla-autopilot.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/11\/tesla-autopilot.png","size":"825.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Tesla povukla čak 130.000 vozila zbog problema sa zaslonom na dodir

Tesla povlači oko 130.000 vozila u svojoj ponudi modela u SAD-u, jer se njihovi zasloni osjetljivi na dodir mogu pregrijati i isprazniti.

Opoziv pokriva određene modele S limuzine i modele X SUV iz 2021. i 2022., kao i modele 3 i modele Y SUV iz 2022. godine.

Dokumenti koje je u utorak objavila američka Nacionalna uprava za sigurnost u saobraćaju na autocestama (NHTSA) govore da se tokom procesa brzog punjenja centralni kompjuteri za obradu možda neće dovoljno ohladiti. To može uzrokovati kašnjenje ili ponovno pokretanje kompjutera, zbog čega centralni zaslon radi sporo ili se čini praznim.

Bez centralnog zaslona, ​​automobili mogu izgubiti i zaslone zadnje kamere, postavke koje upravljaju odmrzivačima vjetrobrana i indikatore koji govore jesu li automobili u pogonu, neutralnom položaju ili je prebačen u režim vožnje unatrag. To posljedično može povećati rizik od sudara.

Tesla rješava problem s online ažuriranjima softvera koja će poboljšati upravljanje temperaturom za kompjutere. Ta ažuriranja su počela 3. maja.

Iz Tesle kažu da je problem pronađen u rutinskom testiranju izdržljivosti. Kompanija nema izvještaja o sudarima ili ozljedama, ali je od januara do početka maja primila 59 povezanih zahtjeva za jamstvom.

Ovaj opoziv je 11. za tu kompaniju od 27. januara. Većina ih je popravljena ažuriranjima softvera.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!