[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/13\/brkic-nato-veleposlanici.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/13\/100x73\/brkic-nato-veleposlanici.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/13\/brkic-nato-veleposlanici.jpg","size":"66.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Brkić: Budućnost Bosne i Hercegovine je put prema Evropskoj uniji i NATO-u

Budućnost Bosne i Hercegovine je put prema Evropskoj uniji i NATO-u, a kontinuirano napredovanje na euroatlantskom putu doprinosi stabilnosti i napretku BiH, kazao je zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH Josip Brkić.

On je učestvovao na virtualnom sastanku s ambasadorima zemalja članica NATO-a u BiH na poziv komandanta NATO štaba u Sarajevu brigadnog generala Erica Folkestada kada je izvijestio učesnike sastanka o formiranju Komisije za saradnju NATO-om, održavanju inauguralne sjednice te načinu i dinamici rada tog tijela.

Dodao je da Komisija, između ostaloga, utvrđuje prioritete u realizaciji obveza Bosne i Hercegovine, koje proizlaze iz učešća BiH u programu NATO-a "Partnerstvo za mir", kao i u vezi s realizacijom obveza iz dokumenta "Program reformi Bosne i Hercegovine".

Podsjetio je da će Komisija nastojati sve odluke i zaključke donositi konsenzusom, a u slučaju da se konsenzus ne postigne, Komisija će odlučiti većinom glasova prisutnih članova, uz obvezu da su u tu većinu uključeni glasovi najmanje dva predstavnika svakog konstitutivnog naroda, od čega je jedan glas predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Komisije iz reda svakog od konstitutivnih naroda.

Govoreći o značaju formiranja Komisije za saradnju s NATO-om te daljnjim pravcima i aktivnostima te saradnje, Brkić je kazao da je Vijeće ministara BiH usvojilo dokument "Realizacija Programa reformi Bosne i Hercegovine 2019.-2020.", koji sadrži tabelarni prikaz provedbenih aktivnosti nadležnih institucija u BiH u vezi s političkim i ekonomskim pitanjima, obrambenim i pitanjima sigurnosti te resursima i pravnim pitanjima.

U nastavku izlaganja Brkić je govorio je o napretku u saradnji BiH sa Sjevernoatlantskim savezom, s osvrtom na izradu Programa reformi Bosne i Hercegovine 2021. godine kazavši da će članovi Komisije kojom predsjedava razmatrati nacrt Programa reformi 2021. godine već naredne sedmice.

Predstavnici NATO štaba u BiH te ambasadori zemalja članica Alijanse pozdravili su formiranje Komisije za saradnju s NATO-om BiH te naglasili da će Sjevernoatlantski savez nastaviti s pružanjem podrške BiH tokom provedbe programskih reformi.

Istaknuli su važnost ispunjavanja uvjeta i zadataka na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!