[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/02\/cz-pistolj.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/02\/100x73\/cz-pistolj.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/02\/cz-pistolj.jpg","size":"292.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Brčko: Ranio tri osobe pa osuđen na godinu i devet mjeseci

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak po optužnici protiv Đanija Osmanovića (35) optuženog da je početkom godine u brčanskom naselju Novo Brčko ispred stambene zgrade u Željezničkoj ulici upotrebom vatrenog oružja počinio više kaznenih djela.

Njega je Osnovni sud Distrikta osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i devet mjeseci, nakon što je prethodno prihvatio sporazum o priznanju krivnje zaključen između Tužiteljstva i optuženog, izvijestili su u četvrtak iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Osmanović je optužen da je 20. veljače oko 12 sati pucanjem iz pištolja, kojeg je neovlašteno posjedovao, ozlijedio tri osobe i izazvao opću opasnost čineći time i teška kaznena djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine. 

Tužiteljstvo Distrikta je odmah nakon prijave ovih kaznenih djela otvorilo istragu protiv Osmanovića zbog sumnje da je, nakon intenzivnijeg sukoba s jednim od oštećenih, iz stana donio pištolj iz kojeg je potom pucao u njega i još dvije osobe koja su bile s njim.

Kako je navedeno u optužnici, optuženi je najprije u neposrednoj blizini oštećenih i većeg broja djece ispalio dva metka u zrak, a zatim je s dva hica pogodio u noge Š.Š. Pri tome je s još dva hica, odbijena od tvrdu podlogu, u nogu teško ozlijeđena i sestra oštećenog, dok je njezin suprug zadobio laku tjelesnu ozlijede ruke.

Po podizanju i potvrđivanju optužnice Tužiteljstvo je s optuženim zaključilo sporazum o priznanju krivnje odmjerivši kaznu u skladu sa sudskom kaznenom politikom za ovu vrstu kaznenih djela. Predloživši sporazum, kojeg je Osnovni sud Distrikta potom prihvatio, cjelokupan kazneni postupak za ovo kazneno djelo pravosnažno je okončan kažnjavanjem počinitelja u roku od pet mjeseci, navodi se u priopćenju. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!