[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/brave_1.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/100x73\/brave_1.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/brave_1.png","size":"353.40","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Brave najavio novi pretraživač koji će ponuditi ono što Google ne može

Nakon što su ljudi tokom više od dva desetljeća postali ovisni o Googleu, danas se čini gotovo nemoguće da bi se mogao pojaviti pretraživač koji bi mogao zamijeniti "guglanje". No, kako Google i nije neki sinonim za privatnost, sve je veći broj korisnika koji pri korištenju interneta preferiraju privatnost i ne žele da velike tehnološke kompanije prate šta sve rade, pojavljuju se i konkurenti.

Kompanija Brave, koja je prije dvije godine lansirala pretraživač intertskih stranica koji je fokusiran na privatnost, a koju je osnovao bivši direktor Mozille Brendan Eich, namjerava Googleu uzeti dio tržišta sa vlastitim pretraživačem. Brave Search, jednako kao i njihov pretraživač, bit će namijenjen korisnicima kojima je privatnost na internetu od velike važnosti i koji ne žele da ih druge kompanije prate i nude im personalizovane oglase na temelju njihove historije surfanja. 

Brave neće pratiti ljude koji koriste njihov pretraživač, niti će prikupljati njihove IP adrese, te kompaniaj trenutno razmišlja o dvije vrste svojih pretraživača - jedna na kojoj se uopšte neće prikazivati oglasi, a čije bi korištenje trebalo platiti, te verziju pretraživača sa oglasima, pri čemu tu oglasi ne bi trebali biti bazirani na historiji pretraživanja. Za svoj pretraživač Brave je kupio postojeći engine pretraživanja Tailcat i tehnologiju na kojoj je baziran, a pretraživač bi trebao imati i posebnu opciju koja će korisnicima omogućiti pretraživanje sam osa određenih izvora na webu. 

Internetski preglednik Brave, usprkos činjenici što nije toliko poznat, već ima oko 25 miliona aktivnih korisnika mjesečno te u toj kompaniji vjeruju kako će mnogi korisnici browsera postati korisnici njihove pretraživače.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!