[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/02\/brano-robby.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/02\/100x73\/brano-robby.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/02\/brano-robby.jpg","size":"56.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

Brano Jakubović, Dubioza kolektiv: Balkanski robot ti je kvarljiva roba

Početkom februara krenuli smo sa koncertima. Turneja je počela u Češkoj sa tri rasprodata koncerta, dva u Pragu i jedan u Brnu. Nastavili smo u Moskvi, a sada smo u Engleskoj, gdje ćemo svirati deset koncerata u sljedeće dvije sedmice. Mjesec završavamo sa rasprodatim koncertom u Amsterdamu- priča za Start frontmen Dubioze kolektiva, Brano Jakubović.

 

  • Robot Robby Megabyte u spotu „Take My Job Away“ je predstavljen kao solucija za odliv radne snage iz BiH, tačnije odliv estradnih radnika. Da li vas je Robby došao džaba, radi za minimalac ili...?
    - Izrada robota realizovana je združenim snagama. Mi smo osmislili projekat u kojem je kompanija Red Bull kupila 3D printere za potrebe studenata na Elektrotehničkom fakultetu, studenti su uzeli da sastave i programiraju robota u okviru svog diplomskog rada. Na kraju su 3D printeri ostali na fakultetu za buduće generacije studenata, a Dubioza
    kolektiv je dobila Robby Megabajta. Robby trenutno radi kao pripravnik u bendu. U narednom periodu moramo utvrditi koliko će da se kvari jer ipak to je balkanski robot, a znamo da smo mi kvarljiva roba, tj. brzo se
    uskurčimo. Pretpostavili smo unaprijed da bi se balkanska mašina vrlo brzo mogla ufurati da je zvijezda pa smo mu ugradili dugme za reset. Takođe imamo i novi problem tehničke prirode. Sva elektronika je uvezena iz Kine tako da Robby trenutno nije u mogućnosti da putuje zbog sumnje na korona virus.
  • Da li se može puniti po jeftinoj struji?
    - Vodimo računa da punjenje baterija vršimo paralelno sa radom veš-mašine, u periodima kada je struja jeftinija. Morali smo instalirati malo jače osigurače jer je veliko opterećenje kada krene centrifuga. Tada punjači za robota prijavljuju smanjenje napona.
  • Dobro, haj'mo sada malo ozbiljno. Novi album #FakeNews je pušten u eter krajem januara. Možemo li sada već napraviti prvu inventuru. Kritike, slušanost, streaming, download... Zadovoljni?
    - Album je distribuiran na teritoriju čitavog svijeta. Izašlo je dosta dobrih recenzija. U odnosu na prijašnja inostrana izdanja ovaj put vidimo dosta veliki pomak u SAD. Tamo nas dosta vrte na koledž radijima, što je upravo naša ciljna grupa. Već na koncertima vidimo da ljudi pjevaju nove stvari, a to je uvijek najbolji pokazatelj.
  • De nam onako svojim riječima u par rečenica reci šta nam donosi novi album?
    - Album "#fakenews" ima devet pjesama. Tekstove smo pisali na engleskom i španskom jeziku, a ima i jedna pjesma o tome kako smo pokušali napisati pjesmu na francuskom jeziku uz pomoć Google translatea.
  • U pjesmama obrađujete anomalije i bh. fenomene kojih ovdje ne fali. Kako određujete koga ćete i šta opjevati?
    - Na ovom albumu smo se bavili anomalijama i fenomenima koji su u međuvremenu preplavili cijeli svijet. Umjesto da se Balkan europeizira desila se balkanizacija Europe i svijeta. Desio se Trump, desio se brexit na čelu sa karikaturom Borisom Johnsonom, ekstremna desnica krupnim koracima vodi dobar dio Europe na staze fašizma. Nije bilo nimalo teško naći teme o kojima ćemo pjevati.

  • Možete li nam ukratko pojasniti proceduru nastanka jednog albuma Dubioze kolektiv?
    - Procedura nije uopšte atraktivna. Mi u suštini uvijek nešto pišemo i snimamo bez obzira da li smo kući ili na putu. Poslije nekog vremena neki koncept nam padne na pamet i onda sve što smo pisali u prethodnom periodu počne da se uklapa u zajedničku ideju. Samo snimanje pjesama desi se jako brzo. Najvažnija je ideja ili koncept koji nas vodi. Kada to definišemo sve se nekako samo po sebi počne dešavati. Čuo sam da se to još može nazvati i inspiracija.
  • Nema dobrog fake newsa bez jake podrške i saradnika. Ko vam je pomogao da Fake news ugleda svjetlo dana?
    - Mi smo uglavnom sami svoji majstori. Imamo alat, pljunemo u šake i prihvatimo se posla. Volimo tako da radimo. Na principu male buregdžinice u kojoj su zaposleni članovi porodice.
  • Koliko ste unaprijed rasprodati i gdje sve svirate u narednih par mjeseci?
    - Sa početkom februara krenuli smo sa koncertima. Turneja je počela u Češkoj sa tri rasprodata koncerta, dva u Pragu i jedan u Brnu. Nastavili smo u Moskvi, a sada smo u Engleskoj gdje ćemo svirati deset koncerata u sljedeće dvije sedmice. Mjesec završavamo sa rasprodatim koncertom u Amsterdamu.
  • Pade Vlada KS u međuvremenu. Da li ćemo dobiti možda neki singl posvećem tome uskoro?

- Kada bismo pravili pjesmu svaki put kada padne neka od 14 vlada u BiH ne bismo imali vremena ni zube da operemo. Kod nas vlade padaju k'o kruške, ali se zato neboderi dižu svake hefte po jedan. Vidimo se sljedeće zimsko grijne sezone kada budemo žvakali čestice smoga veličine jabuke.

  • Umjetna inteligencija u BiH. Da li se šalite ili se samo zajebavate?
    - Umjetna inteligencija nije šala uopšte. Kada vidimo količinu ljudske neinteligencije koja vodi našu zemlju, investiranje u procesorsku snagu računarske pameti nije za baciti.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!