[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/23\/akademik-mehmed-a-aksamija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/23\/100x73\/akademik-mehmed-a-aksamija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/23\/akademik-mehmed-a-aksamija.jpg","size":"64.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti(BANU) izabrala novih osam članova

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) je na Izbornoj skupštini 21. decembra 2022. godine izvršila izbor novih članova. Izabrano je novih osam članova (5 redovnih i 3 dopisna). Trenutno BANU ima 26 članova.


Predsjednik BANU akademije, akademik Mehmed A. Akšamija je u prigodnom obraćanju istakao da je za primljene članove i cijelu BANU ovaj čin logičan nastavak decenijskog napora uloženog, kako u unapređenje nauke, tako i u poticanje razvoja umjetnosti radi povećanja opće dobrobiti.


- Kao što svaka nacija u zapadnoj kulturi i civilizaciji ima pravo i na svoje najviše naučne i kulturne ustanove, pa i na nacionalne akademije, to su se stekli uvjeti da i Bošnjaci imaju svoju Akedemiju nauka i umjetnosti i da je nazovu svojim nacionalnim imenom. Smatram da je već decenijsko postojanje i rad BANU-a kruna skoro dvjestogodišnje borbe Bošnjaka za svoj identitet kao historijskog naroda Bosne i Hercegovine koji ima pravo na državu kao i njegovi susjedi, i za očuvanje svoje kulture, tradicije i običaja po čemu se razlikuju od svojih susjeda. U osnivanju i djelovanju BANU vidim mogući završetak nacionalnog preporoda Bošnjaka i kraj borbe za svoj politički, kulturni i duhovni identitet, integritet i suverenitet-  kazao je predsjednik BANU.


Posebno je istakao kako kriteriji za izbor novih članova, zapravo odražava misiju BANU-a.


- Na prvom mjestu je naučna, odnosno umjetnička izvrsnost kandidata unutar njihove oblasti pregalaštva, odnosno afirmacije u domaćoj, ali i međunarodnoj naučnoj/umjetničkoj opće etabliranoj sceni. To je mjerilo bilo i ostalo nužan, ali je samo jedan od uvjeta za opredjeljenje o pojedinim kandidatima. Dodatno, neophodan je supstancijalan doprinos društvu, kako među Bošnjacima tako i ostalim narodima u Bosni i Hercegovini, te besprijekoran lični i profesionalni etički habitus- ocijenio je predsjednik BANU-a akademik Akšamija.


U redovno članstvo primljeni su:
- Prof. dr. Ibrahim KAJAN
- Prof. dr. Adamir JERKOVIĆ
- Prof. dr. Ahmet HADROVIĆ
- Književnik Sead MAHMUTEFENDIĆ i
- Skulptor Zlatko GLAMOČAK.

U status dopisnih članova primljeni su:
- Prof. dr. Safet SARIĆ
- Prof. dr. Husein MURATOVIĆ i
- Prof. dr. Nedim ČAUŠEVIĆ.

Glasanje je obavljeno formom tajnog glasanja većine članova Skupština BANU.
Termin inauguracije biti će naknadno objavljen, saopšteno je iz Info službe BANU-a.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!