[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/14\/triglav.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/14\/100x73\/triglav.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/14\/triglav.jpg","size":"68.97","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Bonitetna ocjena "A" za Grupu Triglav

Bonitetna agencija S&P Global Ratings (dalje u tekstu: S&P ili agencija) nakon redovnog godišnjeg pregleda dana 11. 9. 2020 Grupi Triglav, a time i njenom matičnom društvu i kćerinskom društvu Pozavarovalnici Triglav Re ponovo je potvrdila dugoročnu kreditnu ocjenu boniteta i bonitetnu ocjenu finansijske snage »A« sa stabilnom srednjoročnom prognozom. Visoka ocjena odraz je stabilnog i profitabilnog poslovanja Grupe Triglav, njene solidne kapitaliziranosti, promišljene reosigurateljne zaštite i vodeće tržišne pozicije u Sloveniji i regiji. Bonitetna ocjena »A« isključivo je ocjena samostalnog profila kreditnih rizika Grupe i ne sadržava nikakva povećanja koja bi bila posljedica povezanosti Grupe s državom.

S&P u svom izvještaju ocjenjuje profil rizičnosti poslovanja Grupe Triglav kao solidan, a profil finansijskih rizika kao vrlo solidan. Navodi da Grupa sa svojom fokusiranošću na klijente i u trenutnim zahtjevnim uvjetima osigurava stabilno i profitabilno poslovanje u obje djelatnosti, osiguranju i upravljanju imovinom. Vodeći tržišni položaj na slovenskom tržištu omogućuje joj primjenu ekonomije obima, što nadopunjuje svojom razgranatom ponudom i prodajnom mrežom te upotrebom snažne robne marke. Profil rizičnosti Triglava je dobar, povezan je s konzervativnom investicijskom politikom te stabilnom i učinkovitom reosiguravajućom zaštitom, a investicijski portfelj je kvalitetan i dobro diverzificiran, većinom u europodručju. S&P smatra da je navedeno u kombinaciji s discipliniranim preuzimanjem osiguravajućih rizika ključni temelj koji garantuje stabilnost poslovanja i položaja Grupe Triglav.  

Stabilna srednjoročna prognoza bonitetne ocjene odražava očekivanja S&P-a da će Grupa Triglav i u idućem, najmanje dvogodišnjem razdoblju uspješno održavati poslovnu strategiju s naglaskom na rastu i daljem diverzificiranju poslovanja. Agencija očekuje da će Grupa Triglav unatoč pandemiji i njenim utjecajima očuvati dobro, stabilno poslovanje i visoku kapitaliziranost te da će i u iduće dvije-tri godine ispunjavati kriterije najmanje za ocjenu »AA«.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!