[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/10\/blinken-6524.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/10\/100x73\/blinken-6524.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/10\/blinken-6524.jpg","size":"40.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Blinken: Sjedinjene Države zabrinute izvještajima o podršci Ruande pobunjenicima u DR Kongu

Uoči posjete Ruandi u srijedu, američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da je njegova zemlja zabrinuta “pouzdanim” izvještajima da Ruanda podržava pobunjenike na istoku Demokratske Republike Kongo.

Ponovo pojavljivanje pobunjeničke grupe M23 na nemirnom istoku Konga pojačalo je napetosti između susjednih država, dok Kinshasa optužuje Kigali da podržava pobunjenike.

Blinken se obratio novinarima u kongoanskoj prijestolnici Kinshasi, gdje je doputvao u  utorak u drugu stanicu afričke turneje po tri zemlje i sastao se s predsjednikom Felixom Tshisekedijem.

Ruanda negira te navode.

- Veoma smo zabrinuti pouzdanim izvještajima da Ruanda podržava M23. Sve zemlje moraju poštovati teritorijalni integritet svojih susjeda - izjavio je šef američke diplomatije na konferenciji za novinare u Kinshasi.

- Svaki ulazak stranih snaga u DR Kongo mora se obaviti transparentno i uz pristanak Konga – kazao je.

Blinken je dodao da “ne skreće pogled” od tog pitanja i da će raspravljati o njemu s ruandskim predsjednikom Paulom Kagamem.

Kazao je da njegova posjeta regiji ima za cilj osigurati američku podršku posredničkim naporima pod vodstvom Angole i Kenije “kako bi se spriječilo novo nasilje, okončao sukob i sačuvao teritorijalni integritet Konga”.

On se obratio novinarima nakon posjete Južnoj Africi, gdje je izjavio da Sjedinjene Države traže “istinsko partnerstvo” s Afrikom, prenosi AFP.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!