[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/antony-blinken-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/100x73\/antony-blinken-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/antony-blinken-twitter.jpg","size":"45.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Blinken: Pregovarački proces s Iranom ne može trajati neograničeno

 Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u četvrtak da pregovarački proces s Iranom o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine ne može trajati neograničeno i da je „lopta sada na iranskoj strani terena“.

-  Mi smo predani diplomatiji, ali ovaj proces ne može trajati neograničeno. U određenom trenutku, pomaci ostvareni unutar JCPOA  (Zajedničkog sveobuhvatnog plana  akcije) ne mogu biti potpuno ispravljeni ukoliko Iran nastavi s aktivnostima koje poduzima u okviru svog nuklearnog programa – izjavio je on na konferenciji za novinare u Kuvajtu.         

- Jasno smo iskazali našu dobru volju i namjeru da se vratimo obostranom poštovanju nuklearnog sporazuma. Lopta je sada na iranskoj strani terena – kazao je.         

Indirektni razgovori između Teherana i Washingtona o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz koga je ondašnji američki predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države, produženi su 20. juna, dva dana nakon što je tvrdokorni imam Ebrahim Raisi izabran za predsjednika Islamske Republike. Raisi preuzima dužnost 5. augusta.

Strane u pregovorima tek trebaju saopćiti kada bi se oni mogli nastaviti.

Zalivske arapske države zatražile su da budu uključene u pregovore, i  da se svaki budući sporazum pozabavi, kako ga nazivaju, iranskim „destabilizirajućim  ponašanjem“ u regiji, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!