[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/11\/blinken-54822.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/11\/100x73\/blinken-54822.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/11\/blinken-54822.jpg","size":"68.12","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Blinken izrazio 'ozbiljnu zabrinutost' stanjem ljudskih prava u Ruandi

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u četvrtak da je izrazio “duboku zabrinutost” "stanjem ljudskih prava tokom razgovora s ruandskim predsjednikom Paulom Kagameom.

Posebno je naglasio slučaj heroja “"Hotela Ruanda”. Paula Rusesabagine, žestokog kritičara Kagamea, koji je osuđen na 25 godina zatvora u ptošloj godini pod optužbama za terorizam.

Blinken je u Ruandi u završnoj stanici svoje turneje po tri afričke zemlje, dok Washington pokišava da se suprotstavi diplomatskoj ofanzivi Kremlja nakon julske posjete afričkom kontinentu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

- Kao što sam rekao predsjedniku Kagameu, mi vjerujemo da bi ljudi u svakoj zemlji trebali biti u stanju da izraze svoje stavove bez straha od uznemiravanja, hapšenja, nasilja ili bilo kog oblika represije - izjavio je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruandskim ministrom vanjskih poslova Vincentom Birtom.

Blinken je također naglasio "naše brige zbog nedovoljno pruženih garancija za pošteno suđenje (Rusesabagini)".

U maju je američki State Department saopćio da je Rusesabagina, koji ima američku stalnu dozvolu boravka, “nekorektno zatočen” od vlade u Kigaliju.

Rusesabagina, ondašnji upravitelj hotela u Kigaliju, zaslužan je za spasavanje stotina života tokom genocida 1994. godine. Njegove akcije inspirisale su holivudski film "Hotel Ruanda."

Taj 68-godišnjak proveo je iza rešetaka više od 700 dana od njegovog hapšenja u augustu 2020. kada je avion za koji je vjerovao da leti prema Burundiju sletio umjesto toga u Kigali.

U saopćenju objavljenom kako bi se podudarilo s Blinkenovom posjetom, Rusesabaginina porodica navodi da se njegovo zdravlje pogoršalo, i  da ima slabost u lijevoj ruci i facijalnu paralizu koji ukazuju da je mogao pretrpjeti jedan ili više moždanih udara, prenosi AFP.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!