[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/l-f4025a1b85d2d42f2d91da50653132cd.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/100x73\/l-f4025a1b85d2d42f2d91da50653132cd.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/l-f4025a1b85d2d42f2d91da50653132cd.png","size":"946.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Blinken: Hamasova podrška prekidu vatre u Gazi je 'znak nade'

Američki državni sekretar Antony Blinken kazao je u utorak da je izjava Hamasa o podršci rezoluciji UN-a za prekid vatre u ratu u Gazi "znak nade" i da je reakcija palestinske grupe u enklavi od vitalnog značaja.

Razgovori o planovima za Gazu nakon završetka rata između Izraela i Hamasa nastavit će se u poslijepodnevnim satima i u narednih nekoliko dana.

- Imperativ je da imamo te planove - kazao je Blinken u Jerusalemu nakon razgovora s izraelskim čelnicima.

Blinken se u utorak sastao s izraelskim zvaničnicima, u zajedničkom nastojanju da se okonča osmomjesečni rat , dan nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo prijedlog predsjednika Joea Bidena za prekid vatre.

Uoči Blinkenove posjete, Izrael i Hamas ponovili su tvrdokorne stavove koji su potkopali prethodno posredovanje u okončanju borbi, dok je Izrael nastavio s napadima u centralnoj i južnoj Gazi, među najbrutalnijim u ratu.

U utorak je visoki dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri, koji se nalazi van Gaze, izjavio da je pokret prihvatio rezoluciju o prekidu vatre i da je spreman pregovarati o detaljima, dodajući da je na Washingtonu da osigura da je Izrael poštuje.

Kazao je da je Hamas prihvatio formulu koja predviđa povlačenje izraelskih trupa iz Gaze i razmjenu talaca u Gazi za palestinske zatvorenike zatvorene u Izraelu.

- Američka administracija suočava se s pravim testom kako bi izvršila svoje obaveze u prisiljavanju okupatora da odmah okonča rat provedbom rezolucije Vijeća sigurnosti UN - kazao je Abu Zuhri za Reuters.

Blinken je izjavio da je objava Hamasa "znak pune nade", ali je i “Imperativ da imamo te planove čelništva Hamasa u Gazi. To je ono što se računa, a to je ono što još nemamo."

Izrael tvrdi da će pristati samo na privremene pauze u ratu dok Hamas ne bude poražen, dok je palestinska grupa uzvratila da neće prihvatiti dogovor koji ne garantuje da će se rat završiti.

Blinken je, u razgovoru s novinarima, također rekao da se njegovi razgovori bave i dnevnim planovima za Gazu, uključujući sigurnost, upravljanje i obnovu razorene enklave.

- To smo radili uz konsultacije s brojnim partnerima širom regije. Ti razgovori će se nastaviti, imperativ je da imamo takve planove - kazao je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!