[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/stasa-kosarac.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/100x73\/stasa-kosarac.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/stasa-kosarac.jpg","size":"48.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

BiH predala odgovore na Upitnik za izvoz roba životinjskog porijekla u Izrael

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je BiH predala odgovore na predmisijski Upitnik za izvoz roba životinjskog porijekla u Izrael.

- Izraelska strana dostavila nam je predmisijski Upitnik za procjenu sistema, što je preduslov za potencijalni izvoz roba životinjskog porijekla iz BiH, isključujući perad. Ministarstvo je u saradnji sa Uredom za veterinarstvo BiH i drugim nadležnim tijelima za veterinarske kontrole, sigurnost hrane i zdravlje životinja aktivno radilo na ispunjavanju Upitnika i uspješno smo okončali taj posao - rekao je Košarac.

Istakao je da se u narednoj fazi očekuje odgovor izraelske strane, nakon što prethodno izvrši neophodne procjene sistema u BiH u pogledu veterinarskih kontrola, sigurnosti hrane i zdravlja životinja.

- Otvaranje izraelskog tržišta dobra je prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, zbog čega ćemo uložiti maksimalne napore u realizaciji ovog cilja. Predali smo Upitnik i očekujemo da će Izrael uskoro pozitivno odgovoriti na naš zahtjev za izvoz roba životinjskog porijekla na tražište te države - poručio je Košarac.

Izrazio je zahvalnost Uredu za veterinarstvo BiH i drugim nadležnim tijelima za veterinarske kontrole, sigurnost hrane i zdravlje životinja, koja su aktivno radila na popunjavanju odgovora iz predmisijskog Upitnika.

- Naša bazna politika je da kontinuirano radimo na otvaranju novih tržišta za domaće proizvode. U tom smislu, osim EU i zemalja CEFTA-e, posebnu pažnju usmjerili smo na tržišta Rusije, Kine, Malezije, Izraela, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije. Uvjeren sam da će naši zajednički napori doprinijeti pozitivnom ishodu za domaći poljoprivredni sektor - istakao je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!