[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/04\/amazon-png13.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/04\/100x73\/amazon-png13.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/04\/amazon-png13.png","size":"42.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Big Brother u Amazonu: To je poruka zaposlenicima da im šefovi ne vjeruju

Amazon je nedavno počeo testirati novi sistem nadzora svojih dostavljača sa ciljem kkao oni tvrde, povećanja sigurnosti. Kako to često biva u moderna, digitalna vremena, povećanje sigurnosti često ide paraleleno sa snimanjem privatnosti, jer je u ovom slučaju riječ o konstantnom videonadzoru dostavljača u njihovim vozilima. 

Amazon je vozačima poslao dokumente koje oni morjau potpisati kako bi u njihova vozila postavili AI kamere koje će ih konstantno nadzirati. 

U vozila se instalira sistem sa četiri kamere i to: jedna koja prati cestu, dvije lijevu i desnu stranu, a jedna je, naravno, usmjerena prema vozaču. Kamere ne prenose live sadržaj, a vozači ih mogu zasitaviti kada stanu da odmore, ručaju i slično. UI prati sve što se događa u vozilu i izvan njega, te detektira neodgovorna ponašanja vozača, npr. ako ne gleda u cestu i slično. 

Također, ako primijeti da vozači zijevaju, savjetovat će ih da zaustave vozilo i malo odmore, a ako ne poslušaju UI, ona ih može prijaviti Amazonu.

Vozači, logično, nisu oduševljeni ovim potezom kompanije. Sistem kamera je, prema izjavama vozača, kao "Big Brother", "uznemirujući" i nazivaju ga "sistemom kažnjavanja". 

- To znači da će svako Amazonovo vozilo ujedno postati i njihova nadzorna kamera. A trenutno nema nikakvih zakona koji odlučuju šta Amazon može napraviti sa snimkama jednom kad ih prikupe -  upozorio je Evan Greer iz organizacije za digitalna prava Fight for the Future.
 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!