[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/biden-zdravstvena-politika-aa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/100x73\/biden-zdravstvena-politika-aa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/biden-zdravstvena-politika-aa.jpg","size":"65.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Bidenova administracija planira udvostručiti prijem izbjeglica u SAD u 2022.

 Administracija predsjednika Joea Bidena želi skoro udvostručiti broj izbjeglica primljenih u Sjedinjene Američke Države na 125.000 u narednoj fiskalnoj godini koja počinje 1. oktobra, u skladu s obećanjem iz kampanje, navodi se u saopćenju State Departmenta.

State Department konsultirat će se s Ministarstvom domovinske sigurnosti i Kongresom radi ukidanja gornje granice koja je za fiskalnu godinu 2020. bila postavljena na 62.500, navodi se u saopćenju.

Plan o dramatičnom povećanju broja izbjeglica dolazi u vrijeme kada se desetine hiljada afganistanskih izbjeglica nalazi u američkim vojnim bazama čekajući preseljenje u Sjedinjene Države.

Mnogi koji su još uvijek u opasnosti ostali su u Afganistanu nakon haotičnih posljednjih dana povlačenja američkih snaga.

Biden, koji je preuzeo dužnost u januaru ove godine, obećao je da će promijeniti kurs nakon što je njegov prethodnik, republikanski predsjednik Donald Trump, smanjio kvotu prijema izbjeglica na samo 15.000, što je najniži nivo u historiji kada se radi o programu prijema imigracije u SAD. 

Biden je u početku mandata ostavio na snazi Trumpovu odluku, ali ju je kasnije povukao pred kritikama zagovornika imigracije.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!