[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/05\/l-802af7a617702437c4b5a0d866294ff0.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/05\/100x73\/l-802af7a617702437c4b5a0d866294ff0.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/05\/l-802af7a617702437c4b5a0d866294ff0.jpg","size":"51.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Bičakčić: Potrebna promišljena energetska politika i pojačan investicijski ciklus (VIDEO)

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Edhem Bičakčić izjavio je da Bosna i Hercegovina, kada je riječ o električnoj energiji, još uvijek ima dostatne kapacitete da proizvede dovoljnu količinu električne energije za svoje potrebe.

- Moramo stvari gledati dugoročno jer istovremeno BiH je prihvatila politiku dekarbonizacije, dakle gašenja termoelektrana na ugalj, a to treba nadomjestiti adekvatnom i brzom izgradnjom velikog broja objekata obnovljive energije (voda, vjetar, sunce). Ta izgradnja i investicijski projekti razvijaju se u početnoj fazi dobro u BiH, ali nedovoljno kolike su trenutno potrebe – dodao je Bičakčić.

Napomenuo je da je potrebno pojačati investicijski ciklus i donijeti moderna zakonska rješenja posebno u okolnostima globalne energetske krize koja je nametnula nove izazove i među ostalim bojazan od ograničenog snabdijevanja prirodnim gasom.

- Zahvaljujući naslijeđu BiH ima dostatne kapacitete za proizvodnju jer je 25 posto svoje električne energije izvozila. Znači, zamjenit ćemo izvoz domaćom potrošnjom i sad treba vidjeti ekonomsku računicu koja iz toga proizilazi, a ona baš nije jednostavna i treba vlada da radi svoj posao u tom segmentu. Ukoliko bi došlo do totalne nestašice gasa, onda problem može da se javi u regionu Sarajeva gdje je razvijena značajnije distribucija gasa, a problem može biti izraženiji u naseljima koja nisu pravljena planski - rekao je Bičakčić.

Bičakčić je na pres-konferenciji nakon sjednice Upravnog odbora Bh. komiteta CIGRE najavio Treće savjetovanja o distribuciji (CIRED) koje će biti održano od 16. do 18. oktobra u Mostaru, a učestvovat će oko 350 naučnika, stručnjaka i poslovnih ljudi.

Oko 140 autora u više od 60 stručnih radova fokusiralo se na bitna pitanja distributivne djelatnosti danas i u budućnosti. Uvodni referati bavit će se preduvjetima uspješne provedbe projekata Evropske unije, aktivnostima na implementaciji metodologija za napredno upravljanje imovinom i razvoj tržišta električne energije u distribuciji.

To je, kako je dodao Bičakčić, mjesto intenzivne razmjene iskustava i znanja iz oblasti distribucije električne energije, razvoja tržišta električne energije i aktuelnih pitanja koja su u sklopu energetske tranzicije. Zaključci sa savjetovanja bit će dostavljeni nadležnim strukturama na državnom, entitetskom, kantonalnom nivou, regulatiorima, operatorima i onima koji kreiraju politiku u elektroenergetskom sektoru.

- Vjerujemo da će ti zaključci doprinijeti boljoj pripremljenosti elektroenergetskog sektora BiH da odgovori izazovima koji se nalaze u globalnoj energetskoj krizi koja je prouzrokovana i sukobima u Ukrajini. Dolazi do eksplozije cijena na tržištima nafte, gasa i električne energije i treba imati odgovore u vezi tih pitanja. Evropa je definirala svoje strategije u smislu dekarbonizacije, a preispituje svoje strategije sa aspekta nedostatka uvoza gasa i nafte iz Rusije i sve to ima odraza na bh. stvarnost – dodao je Bičakčić.

Govoreći o predstojećem savjetovanju u Mostaru zamjenica predsjednika CIRED-a Elvisa Bećirović je rekla da će biti prezentirane teme koje su od interesa za elektrodistributivnu djelatnost u BiH, a koje se tiču upravljanja pogonom mreže, zaštite mreže i objekata u elektrodistributivnom sistemu, kvalitete električne energije i pouzdanosti u napajanju, efikasnog korištenja električne energije i dr.

Bosanskohercegovački komitet Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji CIRED formiran u okviru BHK CIGRE, kao vodeća organizacija u BiH koja se bavi stručnim i znanstvenim problemima iz područja distribucije električne energije, proučava funkcioniranje tržišta električne energije, proces regulacije te njegov utjecaj na tehnološki, funkcionalni i ekonomski razvoj elektrodistributivnog sistema.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!