[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/28\/imgonline-com-ua-twotoone-il29oiywhmucylwk.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/28\/100x73\/imgonline-com-ua-twotoone-il29oiywhmucylwk.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/28\/imgonline-com-ua-twotoone-il29oiywhmucylwk.jpg","size":"72.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Bezos i Musk se svađaju ko ima bolje satelite

Kompanije SpaceX i Amazon koje vode dvojica najbogatijih na svijetu, prepucavaju se oko protivničkih projekata svemirskog interneta, međusobno se optužujući za gušenje konkurencije. 

Musk, izvršni direktor SpaceX-a, "težak" je 209 milijardi američki dolara, i upravo je prošle godine skinuo do tada najbogatijeg čovjeka Bezosa čije se bogatstvo procjenjuje na 192 milijarde dolara. 

No, kako bi njihova "bitka" bila jasnija, Bezos ima veći BDP od polovine zemalja u svijetu. 

Opće je poznato da njih dvojica i nisu najbolji prijatelji, a novu, opasn i otrovnu strelicu je još u utorak ispalio Bezos saopćenjem da je Muskova kompanija SpaceX prilikom razvijanja projekta Starlink izvršila promejene koje bi mogle rezultirati stvaranjem opasnijeg okoliša za sudare u svemiru, te da bi uvedene promejene također mogle povećati radijske smetnje. 

 

- Očito je u interesu SpaceX-a gušenje konkurencije u samom začetku, no to zasigurno nije u interesu javnosti - rekao je Bezos.

Musku nije trebalo mogo i odgovorio mu je na račun sporosti njegove komapnije.

- Nije u interesu javnosti da se Starlink koči zbog satelitskog sustava Amazona koji je, u najboljem slučaju, godinama udaljen od realizacije - tvitao je Musk.

Starlink je veliko "sazviježđe" internetskih satelita, a SpaceX ih je lansirao već više od 900. Muskova kompanija ima dozvolu američkih saveznih vlasti za lansiranje hiljada satelita, no sada os Saveznog povjereništva za komunikacije nastoji dobiti dozvolu da nekoliko hiljada satelita postavi i u nižu zemaljsku orbitu. 

Amazon je već osigurao takvu dozvolu, da se sateliti postave na oko 590 kilometara od površine Zemlje, no još uvijek nisu lansirali niti jedan satelit. 

SpaceX bi u sluaju dobijanja dozvole, u orbitu postavio gotovo 3000 satelita. Sateliti bi oribitirali na visini od 540 do 570 kilomeata od površine naše planete. 

 

Direktor SpaceX-ovog programa za satelite David Goldman odbacio je te primjedbe i u pismu FCC-u istaknuo da njihov konkurent "ignoriše većinu modifikacija" koje je SpaceX opredložio te da Bezos u svojim optužbama bira samo ono što mu odgovara, a ostalo nastoji prešutiti.

Goldman ističe da tvrdnje Amazona "navode na pogrešan zaključak" te da im je jedini cilj "osujetiti" konkurenciju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!