[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/vjekoslav-bevanda.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/100x73\/vjekoslav-bevanda.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/vjekoslav-bevanda.jpg","size":"50.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Bevanda: Ne mogu ja rasporediti sredstva MMF-a

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je u pauzi današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da je neistinito tumačenje da on može rasporediti sredstva MMF-a koja su na računu Centralne banke.

- U aranžmanu s MMF-om fiskalni agent je Centralna banka a Ministarstvo finansija i trezora nema tu ulogu - istakao je Bevanda.

Dodao je da su na Vijeću ministara predložili dvije odluke - prvu o izdavanju mjenice odnosno garancije da će sredstva biti vraćena i drugu koja je sporna, te da nije istina da je njome određeno da pomenuta sredstva iz Centralne banke povlače kantoni.

Bavanda je naglasio da je u toj odluci navedeno procentualno koliko sredstava pripada kojem entitetu i Distriktu Brčko jer je i u Pismu namjere i potisanom memo randumu navedeno - Republika Srpska i Federacija BiH i svih njenih 10 kantona.

- Centralna banka je entitetima i Distriktu Brčko izdala zahtjev za određivanje instrukcije koje su oni uputili i sad je pozivanje da nema pomenute odluke Vijeća ministara koja je dva puta oborena u Sekretarijatu, a spremna je da bude usvojena bez izmjena ako za to bude političke volje - rekao je Bevanda.

Vezano za usvajanje budžeta institucija BiH pojasnio je da je Ministarstvo finansija i trezora učinilo sve da u februaru bude ponuđen na usvajanje Vijeću ministara gdje su zbog izbijanja pandemije ministri iz reda srpskog naroda glasali protiv, ali je on upućen u daljnju proceduru u Predsjedništvo BiH.

- Iz Predsjedništva je vraćen da bude prilagođen uslovima pandemije i službenici ministarstva profesionalno rade na tome, ali to prilagođavanje treba usaglasiti pojedinačno s oko 100 budžetskih korisnika - kazao je Bevanda.

Najavio je da će prilagođeni budžet u narednih nekoliko dana biti upućen u Vijeće ministara, nakon čega treba biti upućen u Predsjedništvo i na kraju u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!