[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/sirija-izrael-golanska-visoravan-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/100x73\/sirija-izrael-golanska-visoravan-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/sirija-izrael-golanska-visoravan-xinhua.jpg","size":"91.71","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Bennett: Izrael će zadržati Golansku visoravan

Izrael će zadržati Golansku visoravan, koju je preoteo od Sirije u ratu 1967. godine, čak i u slučaju da se međunarodni stavovi prema Damasku promjene, izjavio je izraelski premijer Naftali Bennett u ponedjeljak.

Bivši američki predsjednik Donald Trump u 2019. godini raksinuo je sa svjetskim silama priznajući izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni nakon njene aneksije iz 1981. koju nije priznala međunarodna zajednica.

Bennettovi komentari dolaze u vrijeme dok aktuelna američka administracija štiti zakonski status Golana, i neke arapske zemlje u savezništvu sa SAD ublažavaju svoje negativne stavove prema sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu izazvane njegovim bavljenjem deceniju dugim građanskim ratom.

Obračajući se konferenciji o budućnosti Golana, Bennett je izjavio da je unutrašnji sirijski sukob "uvjerio mnoge u svijetu kako je možda korisno da ta divna i strateška teritorija bude u rukama države Izrael".

- Čak, međutim, i u situaciji da - koja bi se mogla desiti - svijet promjeni stav prema Siriji, ili svoj odnos s Assadom, to se neće doticati Golanske visoravni - izjavio je on na forumu čiji su domaćin bile konzervativne novine Makor Rishon.

- Golanska visoravan je izraelska, tačka - kazao je.

Bennett je u govoru obećao udvostručiti obim izraelskog stsnovništva na Golanu, koji otprilike broji 20.000 ljudi i jednak je obimu arapske zajednice Druza koja iskazuje lojalnost prema Siriji.

Zvanični izvor u sirijskom ministarstvu vanjskih poslova osudio je Bennettove komentare.

- Takve agresivne izjave i politika neće promjeniti vječnu istinu da je Golan bio i ostat će arapski i sirijski, i bit će vraćen matici prije ili kasnije - kazao je izvor, prenosi AP.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!