[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/211130-karta-cwien-energie-apa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/100x73\/211130-karta-cwien-energie-apa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/211130-karta-cwien-energie-apa.jpg","size":"67.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Beč istražuje potencijal geotermalnog grijanja

Bečka elektroprivreda "Wien Energie" je u okviru obimnog istraživačkog projekta ispitala izvore geotermalne energije u Beču. Prvi rezultati su obećavajući.

Prema rezultatima nedavno provedene studije snabdijevanje toplotnom energijom je od vitalnog značaja za zaštitu klime. Kompanija "Wien Energie" već duži period istražuje iskoristivost obnovljivih izvora energije sa fokusom na duboku geotermalnu energiju. U tu svrhu je od 2016. u okviru geoloških  istraživanja na području od 175 km2 postavljeno 16.000 bežičnih senzora koji su bilježili seizmičke refleksije. Skupljeno je 50 terabajta podataka koji su analizirani najmodernijom kompjuterskom tehnologijom.

Pet godina kasnije kompanija sa partnerima iz oblasti nauke i industrije razvila je 3D model bečkog tla i podzemlja, koji prikazuje rezervoare termalne vode sa temperaturom od 100 stepeni na dubini od 3.000 metara. Ispitano područje moglo bi raspolagati sa termalnom snagom od oko 120 megavata.

- U Beču se već grije na ekološki prihvatljiv način, ali kako bi dosegli naš cilj dekarbonizacije toplotne energije do 2040. godine, potrebni su nam drugi izvori obnovljive energije - objašnjava Peter Hanke, gradski ministar za privredu, finansije i komunalna preduzeća.

Centralnu tačku za prijelaz na održivu toplotnu energiju predstavljaju toplane. Do 2040. godine Beč planira 56 posto potreba za toplotnom energijom pokriti putem toplana, a ostatak putem toplotnih pumpi. Toplane bi do tada grijale u potpunosti klimatski neutralno. Cilj je 125.000 domaćinstava obezbijediti geotermalnim grijanjem do 2030. godine, saopćeno je iz EUROCOMM-PR.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!