[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/sume.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/100x73\/sume.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/sume.jpg","size":"128.88","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Međunarodni seminar integralne zaštite šuma-Hitno donijeti Zakon o šumama

U cilju promocije šuma Bosne i Hercegovine, a prije svega nastojanja da se šume, zaštitu šuma i šumarstvo u BiH učine vidljivijim održan je VI. Međunarodni seminar integralne zaštite šuma, saopćeno je iz Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH.

Seminarom se nastojalo ukazati na postojanje sve većih i značajnijih utjecaja različitih abiotskih i biotskih faktora na zdravstveno stanje šuma u BiH, ali i šire. Poseban naglasak je dat na različite ograničavajuće faktore koji utječu na kvalitet i obim odgovarajućih zaštitnih mjera protiv štetnih faktora.

Jedan od značajnijih je i nedostatak zakonske legislative iz oblasti šumarstva na nivou Bosne i Hercegovine i FBiH. Kao značajan dio koju tretira ova legislativa je i nepostojanje dijagnozno-prognozne službe i monitoring servis zdravstvenog stanja šuma BiH.

"VI. Međunarodni seminar - Integralna zaštita šuma" održan je uz učešće domaćih, ali i međunarodnih naučnika i stručnjaka iz regiona i Republike Turske. 

Pokrovitelj je bilo Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo uz podršku Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH, te Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Prezentirani su posljednji naučni i stručni referati iz oblasti zaštite šuma i iskustva organizacije sektora zaštite šuma u pojedinim zemljama, te izvještaji kantonalnih šumsko-privrednih društava FBiH o zdravstvenom stanju šuma sa osvrtom na sanitarne sječe, kao i mjere kontrole štetnih faktora.

Zaključeno je da se zbog velikih problema sa kojima se susreće sektor šumarstva BiH, traži od aktuelne izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine, entiteta i kantona, hitno donošenje okvirnog Zakona o šumama BiH i Zakona o šumama FBiH i odgovarajućih dokumenata i propisa na formiranju dijagnozno-prognozne službe i monitoring servisa zdravstvenog stanja šuma BiH i umrežavanja Bosne i Hercegovine u nacionalnu, regionalnu i međunarodnu mrežu biomonitoringa kroz ICP Forests.

To bi omogućilo šumarskim stručnjacima u BiH da postignute rezultate kroz naprijed navedenu organizaciju sistema motrenja, učini ne samo od značaja za politike čistog zraka, već i za druge procese međunarodne politike zaštite okoliša.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!