[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/29\/konkurs-foto.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/29\/100x73\/konkurs-foto.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/29\/konkurs-foto.jpg","size":"139.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Balkanska pjesnička unija Udruženja KNS: Konkurs - 'Poezija godine - 2020'

Udruženje za kulturu-Nova svjetlost (KNS) podsjeća da je do 1. decembra otvoren treći ciklus konkursa za prijavu reprezentativnih autorskih radova za sudjelovanje u programu Međunarodne književne manifestacije - 'Poezija godine - 2020', a dodjela priznanja bit će upriličena do kraja kalendarske godine.

Po uvjetima Konkursa 'Poezija godine 2020.' autorski rad može biti objavljivan u štampanoj ili virtuelnoj formi, kao i nagrađen i pohvaljen. Tekst ne smije sadržavati vulgarizme niti biti uvrjedljivog sadržaja, a mora zadovoljavati temeljne estetske i umjetničke norme.

Konkurs mora sadržati podatke o autoru, a moguće je poslati maksimalno dvije pjesme, do 60 stihova.

Očekuje se misaona i ljubavna poezija.

Predsjednik Udruženja Ibrahim Osmanbašić naglašava da pravo sudjelovanja imaju osobe starije od 18 godina, a radovi treba da budu napisani na jednom od jezika (hrvatski, srpski, crnogorski i bosanski).

- U obzir dolaze i slovenački te makedonski jezik, kao i jezici nacionalnih manjina kao što su romski, albanski, mađarski, talijanski, ali tad uz original treba biti dostavljen i kvalitetan prepjev. Rad se šalje na latinici ili ćirilici, s time da će biti preslovljen i objavljen latiničnim pismom jer je konkurs međunarodnog karaktera – naglasio je.

Pojašnjava da je konkurs otvoren do 1. decembra, a radovi se šalju emailom [email protected].

Odabrani radovi bit će uvršteni u zajedničku zbirku (u elektronskoj i/ili štampanoj formi). Izbor će vršiti stručni žiri koji će biti anoniman do objavljivenja rezultata na portalu www.kns.ba, najkasnije do 20. decembra.

Konkurs - Poezija godine - 2020 (treći ciklus) dio je projekta za saradnju balkanskih pjesnika – 'Balkanska pjesnička unija' pokrenutog na inicijativu Žane Coven (Italija), Ivana Gaćine (Hrvatska) i Ibrahima Osmanbašića (BiH), koji će činiti Organizacioni odbor Međunarodne književne manifestacije - 'Poezija godine - 2020'. Konkurs se odvija u tri ciklusa (01.04.-30.06; 01.07-30.9; 01.10.-1.12.2020), a ta manifestacija planirana je za kraj godine u online formi.

Ciljevi manifestacije su afirmacija balkanskog poetskog stvaralaštva, promocija umjetničkih vrijednosti u poetsko-pjesničkom izražaju, regionalna književna saradnja u oblasti poezije, kao i međunarodna pjesnička saradnja.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!