[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/australija-melbourne-koronavirus-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/100x73\/australija-melbourne-koronavirus-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/australija-melbourne-koronavirus-xinhua.jpg","size":"92.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Australija razočarana blokadom izvoza 250.000 AstraZeneca vakcina iz EU-a

Vlada u Canberri saopćila je u petak da je “razočarana i frustrirana“ što je Evropska unija blokirala da se 250.000 doza vakcina AstraZeneca protiv koronavirusa pošalje u Australiju.

- Očigledno smo razočarani i frustrirani tom odlukom, ali to je također razlog zašto smo poduzeli ovakav vanredan pristup – izjavio je ministar finansija Simon Birmingham za Sky News.         

- Ugovorili smo nabavku do 150 miliona doza vakcina, uključujući 50 miliona doza koje će biti proizvedene ovdje u Australiji – kazao je.         

Evropska unija je po prvi put iskoristila svoje pravo na zabranu izvoza vakcina protiv COVID-19 kako bi spriječila slanje vakcina iz Italije za Australiju, saopćili su izvori iz EU za dpa u četvrtak, potvrđujući izvještaj Financial Timesa.

- Australija se trenutno smatra zemljom koja „nije ranjiva“, sudeći po pravilima EU - napisao je italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio na svom Facebook postu.         

-  Mi (EU) nismo neprijateljski nastrojeni prema Australiji, ali je ova mjera donesena unutar izvoznih pravila EU – dodaje Di Maio.

Evropska unija je uspostavila  registar kojim je pratila izvoz vakcina u januaru, u jeku sporenja s AstraZenecom oko toga ispunjava li britansko-švedska farmaceutska firma ugovorne obaveze prema bloku.

Mehanizam omogućava nacionalnim vlastima da, u konsultaciji s Evropskom komisijom, blokiraju izvoz namijenjen zemljama izvan EU ukoliko blok ocijeni da firma ne poštuje potpisane sporazume.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!