[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/24\/asaf-becirovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/24\/100x73\/asaf-becirovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/24\/asaf-becirovic.jpg","size":"181.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Kolumne

ASAF BEČIROVIĆ/NA KRAJU KRAJEVA: Majmuni svuda imaju svoje ljude

Nakon kratke i teške bolesti, 14.augusta  u Sarajevu,  preminuo je urednik magazina Start BiH i dugogodišnji novinar Asaf Bečirović. Osim po vedrom duhu, čitaoci i kolege će ga, između ostalog, pamtiti i po reportažama i brojnim kolumnama u kojima je na satiričan način kritikovao fenomene tranzicijskog društva. Naš portal će u narednom periodu objavljivati njegove tekstove i  podsjećati na ovog izvanrednog čovjeka i profesionalca. Ovo je jedna od njegovih kolumni objavljenih u magazinu Start BiH:

OSOBENI ZNACI: Djed je Bošnjak. Tata je Bošnjak. I mama je Bošnjak. Valjda će i od mene biti nešto. Htio sam reći da nismo kršteni, ali smo cijepljeni. Imamo i ščene. I ono je cijepljeno, ali nije Bošnjak. Stara devizna štednja je ono što djed ima - a nema.

Kad mami zagori ručak, tata ode u kafanu. Kaže, tamo ručak nikad ne zagori. Prije spavanja meni tata priča bajke, a mami kad se vrati iz kafane. Osim toga, kad mama gleda komšinici u fildžan, tata joj gleda u noge.

To su neke od karakteristika moje porodice. Još sam htio reći da imamo more, ali mi rijetko izlazimo na njega. E, da! Prve batine sam dobio od djeda. Bio je to moj prvi sukob s komunistima.

SMRT: I da odmah reknem, ja ne volim televiziju. Mislim da su bajke priče za malu djecu, a vijesti za veliku djecu. Helem, na televiziju su prikazivali Dan mladosti. Djed je pitao znam li kada je rođen Tito? Reknem da ne znam. Onda je on pitao a znam li kad je Tito umro?

- Kako ću znati kad je umro ako ne znam kada se rodio? Ali znam da drug Tito nikako da umre. Jer otkako je umro, Tito umire u Sarajevu svake godine - reknem.

Tu se djed snuždio. Počeo pričati kako je Tito u revoluciju otišao kao gol i bos...

- A vratio se kao vrhunski modni kreator - rekne mama upadicom.

ILUZIJE: Djed se opet snuždio i rekao da danas, kad nema druga Tita, još više moramo biti budni da bi mogli mirno da spavamo. Tata, koji je također i svojevremeno bio komunista, je upadicom dobacio da ko laže taj i krade i da on ne bi više o politici.

- Svaka klasa ima neki porok. Radnička, recimo, voli da jede - zaključi mama pa smo mi krenuli za hastal da ručamo.

Prije nego je sjeo, djed je rekao:

- Mi smo barem imali iluzije, a vama je pripala čast da ih rušite!

Potom je za stolom vladala tišina. Moglo se čuti srkanje supe sve dok djed nije rekao da gdje se mišljenje mijenja preko noći, ne treba zore čekati.

MILORAD KOMADIĆ: Mama je na balkonu zalijevala petunije. Petunija je, kao što joj samo ime kaže, zahvalna jednogodišnja cvjetnica koja se može saditi u sandučiće, lonce ili pak u vrt, a cvjeta od ranog proljeća pa do kasne jeseni. Visina joj je od 15 do 40 centimetara, zavisno od vrste, a popularniji su niski kultivari. Onda je djed vas zadihan doletio na blakon i rekao:

- Ščeri, uhapsili Milorada Komadića u Srbiji!

Mama je rekla da ima važnija posla i da jebe joj se za Miloradom.

- Komadić je u stvari Ratko Mladić! - objašnjavao je djed.

Mama je rekla da jebe joj se i za Ratkom Mladićem.

PUŠAČI: Potom je djed objašnjavao da je general Mladić kriv za genocid, rušenje džamija i tako dalje. Mama je slegla ramenima, rekla da je do genocida kojeg su počinili Srbi došlo možda spontano, u žaru borbe...

- Što se rata tiče, bilo je mnogo pušača na svim stranama koji nisu imali čime da zapale pa je tako došlo do razmjene vatre - rekne ona.

Na što djed popizdio, zaboravljajući da mu je šči bila u Americi dok su čete rokale po Bosni. Skoknuo je do svog sina, to jeste mog tate.

ZDRAVLJE: Tata je čitao intervju u kojem se federalni ministar zdravlja zalaže za borbu protiv mita i korupcije zaboravljajući da je prije nego je postao ministar naplaćivao 100 KM za krevet u bolnici.

- Tata, obavezno čuvaj zdravlje! Tamo gdje je zdravstvo siromašno zdravlje je najveće bogatstvo - rekao je moj tata svom tati.

Djed je rekao da jebo zdravlje jer uhapšen je Ratko Mladić. U to je na scenu stupio i naš komšija koji je rat proveo u Vojsci Republike Srpske. Inače, Srbin po zanimanju.

UNIJA: I njemu je djed rekao da uhapšen je Milorad Komadić. Komšija je rekao da bi se njemu jebalo za Miloradom kad Komadić ne bi bio Ratko Mladić. Djed, koji misli kako Srbe možeš namazati na hljeb kad ih malo jače pritisneš nožem, je rekao:

- Znaš Stevane, mnoge stvari, pa i Mladić, su nadohvat ruke, samo treba saviti kičmu - aludirajući na to kako bez hapšenja Milorada Komadića Srbiji nema u Evropu.

Stevan se tu zajapurio, rekao kako za razliku od debila Amerikanaca i one đubradi iz Evrope, Srbi ne mrze ni jedan narod. I još je dodao da majmuni svuda imaju svoje ljude.

OMLADINA: Ja sam pomno slušao, kucnuo djeda po ramenu i mirno rekao:

- Interesi jednog političara danas su se poklopili sa interesima Srbije. Ovaj rijedak fenomen, koji se događa tek jednom u nekoliko godina, možemo pogledati večeras na našoj televiziji...

Djed me je pomilkio po kosici i rekao da zemlja koja ima takvu omladinu ne treba da brine za svoju budućnost.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!