[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/15\/asaf-becirovic-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/15\/100x73\/asaf-becirovic-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/15\/asaf-becirovic-3.jpg","size":"358.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Kolumne

Asaf Bečirović: Što donese, roda i odnese

Nakon kratke i teške bolesti, 14.augusta  u Sarajevu,  preminuo je urednik magazina Start BiH i dugogodišnji novinar Asaf Bečirović. Osim po vedrom duhu, čitaoci i kolege će ga, između ostalog, pamtiti i po reportažama i brojnim kolumnama u kojima je na satiričan način kritikovao fenomene tranzicijskog društva. Naš portal će u narednom periodu objavljivati njegove tekstove i  podsjećati na ovog izvanrednog čovjeka i profesionalca. Ovo je jedna od njegovih kolumni objavljenih u magazinu Start BiH

 

Piše: Asaf Bečirović

Akobogda zdravlja i rahatluka umrijet ću u subotu, 26. avgusta 2026. godine. Ostalo mi je još 527.745.493 sekundi do kraja ovozemaljskog života. Sad već manje. Tako kaže internet. I vama će ako u pretraživač ukucate "death clock". I fino ispunite rubrike koja vas pitaju za datum rođenja, pušite li, u kojoj zemlji živite?

Borba za mir ...

Dakle, fakat da znam kada ću bogu na istinu, učinio me tužnim. Do tada, pitao sam se imajući na umu svakodnevnicu, ima li života prije smrti!? I duboko uzdahnu. Pomislio da će i za hiljadu godina neki čovjek isto ovako uzdisati i reći:

"Ah, teško je živjeti"!

I u isti mah, baš kao ja sada, bojaće se i neće htjeti da umre. Al' jebaji ga! Smrt, prije ili kasnije, dođe po svakog insana i hajvana. Budući je čovjek svoja vlastita smrt, listao sam novine ne bih li zaboravio.

U novinama su naslovi: Gladuju i spavaju pred zgradom opštine, Penzioneri još čekaju drva za ogrev, Narodna kuhinja u Zenici opstaje usprkos krizi, Sa roditeljima živi 85 posto mladih, Biljana Plavšić u Banjaluci, Borci razjedinjeni i u protestima, Virus H1N1 širi se velikom brzinom i u BiH,...

"I smrt zna biti lijepa", pomislio sam.

Onda mi se pogled zalijepio za naslov: Propali pregovori u Butmiru! Što me nije iznenadilo. Tješilo me da nacionalnim liderima nije stiglo pojačanje, što se obično dogodi kad vode mirovne pregovore.

"Borba za mir ti je kao jebanje za nevinost", sjetio sam se rečenice koju je izgovorio komandir čete komentirajući bog te pitao koje mirovne pregovore za vrijeme rata.

Misliš da pregovori u Butmiru nisu bili mirovni! Nisam baš siguran da nisu!. Al' nema veze. Ionako mi je, premda vjerujem kako je sve u Njegovim rukama, na um pala morbidna ideja da s pomoću interneta izračunam kada će prudske, butmirske i tako dalje pregovarače odnijeti roda. Ispunio sam tražene rubrike.

"Haris Silajdžić će umrijeti u utorak, 19. avgusta 2024. godine. Sulejman Tihić u subotu, 7. septembra 2025. godine. Milorad Dodik - u srijedu, 22.decembra 2032. Zlatko Lagumdžija će umrijeti u subotu, 7. oktobra 2029. Dragan Čović - u petak, 1.juna 2030. Božo Ljubić - u ponedjeljak, 30. novembra 2026. Radovan Karadžić ima da umre u petak, 31. marta 2019. godine", hladno je izračunao kompjuter.

Šejtanska sprava

Smrznuo sam se od silnih smrti u nekoliko rečenica. Nazvao sam Komšinicu i rekao joj da sva zadihana dođe kod mene. Imam, objasnio sam, spektakularne informacije.

"Je li o mladim načelnicima SDP BiH koji se ponašaju kao stare kurve", pitala je?

"Ne! Nego o krahu mirovnih pregovora koji nas spašavaju od pobjeda", reknem ja.

U hipu je došla. Grudi su joj bile zadihane pa nisam slušao šta priča. Elem, piljila je u internetovu listu smrti. I kad su joj se grudi smirile, rekla je:    

"Tobe jarabi, tobe stakvirullah! Je li moguće da se mašina miješa u božije stvari. Šejtanska je to sprava"?

Potom je malkice šetala po dnevnom boravku. Rekla da joj nije jasno otkuda mi Radovan Kradažić na listi pregovarača.

"Čovjek je u Hagu", rekla je.

"Znam! Al' ima izaslanika u Butmiru, Prudu...", objasnio sam. 

Značajno je klimnula glavom i rekla kako Dabićev izaslanik ima još 22 godine vakta da završi ono što je Karadžić počeo.

"Hajd', sad, izračunaj kad će mene roda odnijeti", poželjela je.

Izračunam! Komšinicu će roda, akobogda, odnijeti  u utorak, 23. februara 2027. godine. Haman godinu dana poslije mene.

"Trebalo bi pametno iskoristiti ovo vremena što nam je ostalo", rekla je i prigodno se nasmijala.

PROČITAJ PRETHODNI ČLANAK : Manje spomenika, više životnog prostora


"Naravski da nije! To je smijeh osobe koja jedva čeka da se smrkne, da se dlaka s dlakom čvrkne!", rekla je mazno."Nije to smijeh osobe koja ne da je trtu u životu i u smrtu", primijetio sam.

U novinama je još pisalo da će sutra u Sarajevu, uključujući i Butmir, biti pretežno oblačno vrijeme. Koga to još zanima?

 

 

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!