[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/14\/140921-arnaut-amb-francuske.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/14\/100x73\/140921-arnaut-amb-francuske.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/14\/140921-arnaut-amb-francuske.jpg","size":"46.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Arnaut i Toudic o unapređenju ekonomske saradnje i borbi protiv korupcije

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Damir Arnaut razgovarao je danas sa ambasadoricom Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic.

Sagovornici su se osvrnuli na saradnju između dvije zemlje, posebno na polju jačanja nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i povećanja transparentnosti u javnom sektoru.

Ambasadorica Toudic je poslanika Arnauta obavijestila o svojim naporima da ohrabri veća ulaganja francuskih investitora u Bosni i Hercegovini, što je poslanik Arnaut pozdravio, te istakao značaj što većeg ekonomskog prisustva zapadnih zemalja u našoj zemlji.

Poslanik Arnaut je u tom smislu istaknuo i izuzetno važnu ulogu Republike Francuske na promociji demokratskih vrijednosti, te je zamolio za dalje insistiranje zvaničnog Pariza na potpunom ispunjavanju 14 prioriteta kao uslova za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Ambasadorica Toudic je poslanika Arnauta također upoznala sa aktivnostima na polju dodatnog prisustva francuskog jezika u kulturnim i obrazovnim institucijama u našoj zemlji, istaknuvši uvjerenje da bi povećanje broja ljudi koji uče i govore francuski jezik u Bosni i Hercegovini dovelo i do jačih trgovinskih veza između dvije zemlje.

S tim u vezi, poslanik Arnaut je istaknuo posebno pozitivnu ulogu koju promocija francuskih kulturnih vrijednosti može imati u Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su također razgovarali o mjerama koje se mogu i trebaju poduzeti radi jačanja ravnopravnosti spolova, sa posebnim osvrtom na ekonomske korake koji bi vodili ka osnaživanju mladih poduzetnica u ruralnim područjima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!