[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/19\/arijana-saracevic-novinarka.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/19\/100x73\/arijana-saracevic-novinarka.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/19\/arijana-saracevic-novinarka.jpg","size":"68.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Profesija novinar/novinarka

Arijana Saračević Helać: Prevareni smo, razočarani i jedva preživljavamo

Dugogodišnja  novinarka Arijana Saračević Helać  je u jednom od izdanja magazina Start BiH govorila o novinarstvu, karijeri, te zašto su još uvijek kod nas dominantni ratni narativi, .... Prenosimo dio intervjua:

Gdje je danas novinarstvo jer, tehnologija je ušla duboko u profesiju?

- Danas je novinarstvo, u tehnološkom smislu, zaista profesija koja dominira u "globalnom selu" i za minutu dobijemo informaciju za koju smo, kada sam ja počela raditi, trebali nekoliko dana. Tehnologija je danas tako napredovala da svako uz pomoć telefona sebi daje za pravo da je novinar i tako dolazimo do poplave fake vijesti, gdje se formira potpuno pogrešna slika stvarnosti i istinskoj profesiji ruši kredibilitet. Osim toga, na sceni je poplava portala, a da pritom ne saznamo ko je osnivač, ko ih uređuje. Oni samo bombarduju i šire mržnju i ugrožavaju slobodu medija. Naša profesija nema snagu da se izbori sa tom opakom bolešću koja nije svojstvena samo nama već je globalno prisutna.

Kakvo je Vaše mišljenje o fake news i fake portalima, da li oni zaista unose konfuziju u javni prostor ili je to ipak prenaglašen problem?

- Uopće nije prenaglašen problem. Lažne vijesti i lažni portali su bauk. Cilj je zarada, a služe se senzacionalizmom koji je u osnovi neznanje. Mnogo je uzroka za pojavu ovakvih profesionalnih kukolja. Evropa je to prepoznala i strateški se bori protiv dezinformacija. Na svu sreću, naši konzumenti sve više to prepoznaju, tražeći pravu informaciju i profesionalce kojima vjeruju.

Senzacionalizam nije fenomen samo ovog prostora već globalno. Gubi li istraživačko novinarstvo publiku?

- Nažalost, istraživačko novinarstvo u ovom neoliberalnom trenutku je izgubilo bitku. No, nije umrlo. Naši gledatelji i čitatelji vape za ovim žanrom, a našem društvu je potrebnije nego ikad prije.

Ratni narativ i dalje obilježava medijsku scenu. Da li je to očekivano ovoliko godina nakon rata ili je neutemeljno dizanje tenzija nečiji politički plan?

- To je motiv koji pali 100 posto. Dokazano. Nacionalizam i fašizam je najlakše sredstvo za manipulaciju masa. Takve politike i opstaju na tom osnovu. To je njihov cilj.

Mnogi kažu da je situacija teža nego nakon rata, vjerovatno zato što je nada u bolje sutra izblijedila poslije dvije decenije. Slažete li sa sa takvim mišljenjem?

- Slažem. Umorni smo od padanja u rupu bez kraja. Prevareni smo, razočarani i jedva preživljavamo.

Kako ratno novinarstvo kotira na Zapadu, da li postoje neke posebne pripreme, da li se to radi po zadatku, ili samo novinarska neustrašivost plus snalažljivost?

- Sve je to u miksu. Na ratišta odlaze novinari koji žele dobru zaradu ili oni koji žele pomak u karijeri. Na ratišta samo mi odlazimo zbog ljubavi prema novinarstvu.

Vaša hrabrost nikada nije bila upitna, ali da li je bilo trenutaka kada ste zaista „premrli od straha“?

- Da, bilo ih je. To su momenti kada se radilo o životu ili smrti. Nije mi jasno da sam toliko sreće imala. Čak je jednom i pištolj bio repetiran.

Zanimljivo je da ste od prvog honorara kupili naočale bez kojih ste umalo ostali na barikadama u Kiseljaku?

- Kod Visokog. Da to je bilo nešto skupo, a da mi nisu kupili roditelji. Pošteno zarađeno.

 Vi ste prvi civil dobitnik Zlatnog ljiljana. Da li Vam to priznanje danas možda znači više nego onda kada ste ga dobili?

- Vjerujte, imam značku i to je sve. Nikada u životu nikakvu privilegiju nisam imala i to mi je drago. Živim od svog rada i svoje plate.

Nekoliko puta ste rekli da sve što radite, radite iz ljubavi, a ne iz interesa. Koja je bila cijena toga?

- Sve ima svoju cijenu. Pokrivam se jorganom koliko je dug. Živim od naše bijedne novinarske crkavice, ali spavam mirnim i dubokim snom, čista obraza i slobode misli i duha. Nisam pogazila dostojanstvo ni profesionalno, ni privatno. I danas sam zbog toga jedna sretna žena koja i dalje radi i voli svoj posao, kao i prvog dana kada sam ušla u taj esnaf.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je inicijativu da se napadi na novinare tretiraju kao napadi na službena lica. Ukoliko prođe, šta će to značiti za ovaj esnaf?

- Neće ništa. I dalje će nas napadati, ali puno sofisticiranije i opasnije.

Veliki protesti protiv vlasti u Beogradu bili su ranije i evo ih opet. Čudi li Vas što ih kod nas nema?

- Mi nemamo mlade heroje. A imamo pametnu mladost koja odlazi. Ponovo se stvaraju generacije u kojima je posijano zlo mržnje i koji će na sljedećim izborima samo dodatno pojačati nacionalizam. Dosta smo krivi i mi koji smo glasni na društvenim mrežama, a luksuz nam je da se skupimo i glasno kažemo: Dosta!

Kako komentarišete aferu sa hrvatskim obavještajacima? Vjerujete li u sve ovo što se piše i govori ili mislite da ima možda i politike u svemu?

- Potpuno vjerujem istraženim pričama mojih kolega. Treba ih samo čitati i ne slušati spinovanja.

 Da li ste zadovoljni učešćem dama u vlasti?

- Nisam. Ali sam zadovoljna što neke od njih zaista ozbiljno i posvećeno rade. I neće odustati.

 A koliko ste zadovoljni radom onih koje su već dugo u politici?

- Uhljebe prezirem. Neučinkoviti su, bez ideja, lijeni i bezobrazni.

 Nažalost, na račun novinarki posljednjih godina stizali su gnusni seksistički komentari sa raznih strana. Koliko Vas to razbjesni i šta je uzrok tome?

- Da, jedna sam od njih koja prednjači u linčovanju. No, neće mi začepiti usta i pomjeriti moj mentalni sklop. Uzrok je poznat: suprotstavljanje činjenicama i nazivanjem stanja pravim imenom, a to je direktno suprotstavljeno cilju i percepciji nasilnika koji su proizvodi nacionalističkih oligarhija.

 Koje su tri najveće mane novinarskog poziva?

- Opasnost, stres, prevelika ljubav.

 A privilegije?

- Upoznajete mnogo ljudi različitih profila i karaktera, putujete, ponekad promijenite i svijet.

 Koliko često odlazite u rodno Jajce?

- Dođe trenutak kada baš tad moram sjesti u auto i otići roditeljima na mezare. Kao da osjetim da me čekaju. Još uvijek mi je teško otići u praznu kuću u kojoj me više niko ne čeka.

 Prepoznatljiv je i dalje Vaš odjevni stil. Koliko često idete u shopping?

- Ja nisam šopingholičarka i ne volim šoping. Meni samo klikne u glavi - moram imati to i nikada ne planiram šta ću obići. Sve je to pitanje trenutka. I nešto što me jako nervira. Nikada ne probam ništa, samo kupim. Volim visoku modu, ali joj ne robujem.

 Šta je za Arijanu najveći ćeif?

- Ja sam vam puna ćeifova. Ponekad je divno samo šutjeti ili glasno pjevati bez kompleksa jer me zaista priroda nije nagradila.

 Šta vas je posljednji put istinski obradovalo?

- Ja ne želim mnogo i svaki dan se obradujem kada napravimo malu stepenicu naprijed. Živim za ljude koje volim i više se radujem njihovoj sreći. Volim da se uklopim u njihovu sreću. Time sam i ja sretna. Juče je moj sin uradio parcijalu dobro. To je to.

Nisu Vam mrske ni društvene mreže - zbog posla, druženja ili zbog svega pomalo?

- U zadnje vrijeme su izgubile bit. Ja ipak preferiram stvarni život. Virtualni je sve više fake i služi kao buvljak. Ipak, lijepo se ispričati sa ljudima, vidjeti radost prijatelja, pa i tugu osjetiti, a i pohvaliti se da ste nešto lijepo i novo uradili. Dobro je da sam smanjila prisustvo i da nisam ovisnik. Ja sam vam vječiti romantik koji voli ljudima gledati u oči.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!