[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/18\/zana-kovacevic-profesija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/18\/100x73\/zana-kovacevic-profesija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/18\/zana-kovacevic-profesija.jpg","size":"87.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Profesija novinar/novinarka

Žana Kovačević: Svi pričaju o doktorima herojima, koji to jesu, bili su na prvoj liniji. Ali, bili su i novinari

- Novinarima je jako teško bilo raditi u uslovima pandemije koronavirusa. I dalje nam je teško. I dalje smo izloženi. I stalno su svi pričali o doktorima, o herojima, koji to i jesu, bili su na prvoj liniji. Ali, bili su i novinari! Bili su svugdje gdje je trebalo- kaže novinarka Žana Kovačević ukratko oslikavajući težinu situacije u kojoj su se zatekli novinari u svom radu  u proteklom periodu. 

Žana Kovačević novinarka je Al Jazeera. Iza sebe ima bogatu novinarsku karijeru koju je započela još u srednjoškolskim danima kada je radila u nekoliko omladinskih listova. Profesionalno, od 1997. godine radi na radiju DISS u Sarajevu, u čijem osnivanju i pokretanju je i učestvovala, te kao novinarka i glavna i odgovorna urednica do 2000. godine. Radila je na Radiju Slobodna Evropa prvo kao dopisnica iz sarajevske redakcije, novinarka i urednica u radijskom i TV programu, te urednica magazina TV Liberty.

Prema ovogodišnjem indeksu slobode medija Reportera bez granica samo je Slovenija bolje plasirana od BiH u široj regiji. Obuhvaćrno je 180 zemalja i Bosna i Hercegovina zaista dobro stoji. Infomacija je ohrabrujuću,  smatra Kovačević, ali ..:

- Ja ne znam šta to podrazumijeva. Da li to podrazumijeva jedan bh. fenomen, a to je da mediji već 25 godina uporno pišu, novinari istražuju, to se objavljuje, afera pretiče jedna drugu i, nema rezultata. Dosta novina, magazina, dnevnih listova u BiH u ovih zadnjih 25 godina je prestalo sa radom. Oni su pisali, pisali,.., pa su bili tuženi, pa su išli na sudove, pa su izgubili parnice- jer znamo kako sudovi i tužilaštvo ovdje radi i kakav je ogromni politički pritisak. Koliko su političari " narasli" u ovoj državi, pa evo, vidjeli smo neki dan slučaj "Poljina""...

Koliko će ekonomska kriza uzrokovana koronavirusom ugasiti i utjecati na ono malo preostale medijske nezavisnosti? Jesu li mediji dio ukupnog problema u BiH ili je ipak tačna ona: da nema medija teško da bi se ikada saznalo za bilo koju aferu ili društvenu anomaliju. Gdje je istina ili gdje je sredina? Koliko često ste naša sagovornica u svojoj karijeri susretali sa cenzurama ili „sugestijama“ koje se ne mogu nazvati profesionalnim? 

SVE OVO I JOŠ MNOGO TOGA POGLEDAJTE:

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!