[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-f814a7ad4ae9d52f61929f055f371677.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/100x73\/l-f814a7ad4ae9d52f61929f055f371677.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-f814a7ad4ae9d52f61929f055f371677.jpg","size":"111.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Arifhodžić uvjeren da građani BH znaju razlučiti činjenice od naručenih i nutemeljenih tekstova

Povodom zlonamjernih interpretacija u vezi s zvaničnom posjetom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Republici Italiji, reagirao je ambasador Nerkez Arifhodžić, ambasador i diplomatski savjetnik predsjedavajućeg. 

- Veoma je pohvalno da pojedini portali s interesovanjem prate intenzivne i dobro osmišljene međunarodne aktivnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, kao i njegovu zvaničnu posjetu Republici Italiji. Najvažnija činjenica za građane naše države je da je Bećirović na vrlo upečatljiv, uspješan i dostojanstven način predstavio Bosnu i Hercegovinu i u Republici Italiji. Svi mi možemo biti ponosni na činjenicu kako je dočekan predsjedavajući Predsjedništva BiH u Rimu, čemu nismo svjedočili u posljednjih 17 godina. Bilo je veoma ugodno čuti koliki značaj sagovornici daju unapređenju odnosa i dogovaraju šta može biti od obostrane koristi za budućnost. Posebno je važno za sve nas kako su domaćini u Italiji iskazali poštovanje prema dr. Bećiroviću i njegovoj politici ubrzanog kretanja Bosne i Hercegovine prema EU i NATO-u - smatra Arifhodžić. 

Navodi da parlamenti brojnih prijateljskih država već godinama usvajaju rezolucije i deklaracije podrške Bosni i Hercegovini, u kojima posebno naglašavaju važnost podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. To su, između ostalih, učinili i parlamenti Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Savezne Republike Njemačke i brojnih drugih zemalja. Kongres SAD-a je, osim nekoliko usvojenih rezolucija, usvojio čak i zakon kojim podržava suverenitet i nedjeljivost države Bosne i Hercegovine. Također, Evropski parlament je u više navrata usvajao rezolucije i druge akte u kojima se jasno podržala nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet naše domovine.

Arifhodžić smatra da usvojene rezolucije u parlamentima nekih od najvažnijih država na svijetu dovoljno govore koliko je važno da se i u parlamentima drugih država dodatno osnaži podrška Bosni i Hercegovini.

- To mogu napadati samo pojedinci koji nemaju dovoljno znanja o vanjskoj politici ili koji imaju nečasne namjere. Nema nikakve sumnje da bi i podrška Parlamenta Italije bila korisna, naročito u svjetlu najnovijih pokušaja podrivanja države Bosne i Hercegovine - saopćio je Arifhodžić.  

Navodi da tokom svih sastanaka u Republici Italiji, uključujući i sastanak s predsjednikom  Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije Lorenzom Fontanom, niko nije govorio o notornoj činjenici međusobnog priznanja dvije države, ali jeste o podršci Bosni i Hercegovini i jačanju svestrane saradnje dvije prijateljske države.

- Inicijativa Denisa Bećirovića o institucionalnoj podršci Republike Italije našoj državi i kroz formu parlamentarne deklaracije je posebno dobrodošla u sadašnjem momentu u Bosni i Hercegovini kada pojedine destruktivne snage dovode u pitanje njenu postojanost. Naročito nakon nedavne nedvosmislene podrške prijateljske Italije prilikom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju je, također, pokrenuo i vodio Bećirović - pojasnio je Arifhodžić. 

Kao član delegacije Predsjedništva BiH koja je u zvaničnoj posjeti Republici Italiji i raniji ambasador Bosne i Hercegovine u ovoj prijateljskoj državi, Arifhodžić naveo da su obradovani  ponovnom spoznajom da Republika Italija pridaje prvorazredan značaj odnosima s Bosnom i Hercegovinom, te da je to najbolje izrazio predsjednik Republike Italije Sergio Mattarella riječima da je naša zemlja 'dragulj u Evropi' i da je od 'amblematičnog značaja' za procese na našem kontinentu.

Arifhodžić je na kraju reagovanja naveo da je "potpuno uvjeren da građani Bosne i Hercegovine znaju jasno razlučiti činjenice od naručenih i neutemeljenih tekstova.“

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!