[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-733806942d6dd76d8bf1fb22008adc14.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/100x73\/l-733806942d6dd76d8bf1fb22008adc14.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-733806942d6dd76d8bf1fb22008adc14.jpg","size":"92.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Hrnjić u posjeti Brčko distriktu BiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić juče  je u Brčkom prisustvovao sastanku sa predstavnicima Distrikta na kojem su dogovoreni zaključci za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području Brčko distrikta BiH.

Sastanku su prisustvali gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta Milenko Ninković, zastupnik u Skupštini Brčko distrikta Damir Bulčević i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Rasim Smajlović.

- Brčko distrikt BiH ima jednu od najboljih prehrambrenih industrija i tokom posjete Distriktu posjetili smo Bimal. Kao ministar nisam zadovoljan što proizvođači uljarica u Federaciji nude ovoj industriji jer nismo iskoristili ukupne kapacitete ovako dobro organizovane industrije i naš je cilj da proizvodnju uljarica podignemo na viši nivo. Brčko distrikt je usaglašen s evropskim standardima i to jako dobro funkcioniše. To je ono što nam ustvari nedostaje u BiH, da se manje bavimo politikom, a da idemo ka rješenjima koja će sigurno dovesti do povećanja poljoprivredne proizvodnje u BiH - kazao je Kemal Hrnjić.

Milenko Ninković, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta podsjetio je ovom prilikom da su podsticaji u poljoprivredi povećani za 10 posto što opravdava činjenicu da su uslovi u Distriktu mnogo bolji nego u entitetima što se tiče isplate podsticaja. On je istakao da je na sastanku dogovoreno da se u narednim mjesecima u Brčko distriktu organizuje radni sastanak na kojem bi ministri iz entiteta i BiH razmijenili iskustva i poboljšali saradnju u oblasti poljoprivrede.

- Izmjenama pravilnika o podsticajima nastojali smo da uvrstimo sve želje poljoprivrednih proizvođača. Povećali smo iznos koji se izdvaja za mehanizaciju i kapitalne investicije sa 30 posto na 40 posto. Izdvojio bih podsticaj za držanje krava koji je povećan sa 500 na 700 KM, dok smo za pčelare povećali podsticaj sa 30 na 40 KM po košnici. Nastojat ćemo da povećamo taj iznos i da osluškujemo potrebe poljoprivrednika - dodao je Ninković.

Zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH Damir Bulčević izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom te je naglasio da je zaključak da se održi radni sastanak u narednom periodu vrlo bitan.

- Pokušat ćemo usaglasiti određene podsticajne mjere kako bi naši poljoprivrednici bili zadovoljni, odnosno kako se ne bi dešavalo da poljoprivrednici u FBiH imaju jedno rješenje, a poljoprivrednici u Brčko distriktu BiH druga rješenja - kazao je Bulčević naglasivši da Brčko distrikt BiH treba da bude mjesto ekonomskog spajanja svih politika u BiH, a posebno privrednih i poljoprivrednih. 

Na sastanku su temeljito razmijenjene ideje i programi podsticaja, te je postignut zaključak da je ovakva vrsta saradnje neophodna kako bi se postigao daljnji napredak u poljoprivredi i osigurali bolji uslovi za sve poljoprivredne proizvođače.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!