[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/20\/konakovic-dino.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/20\/100x73\/konakovic-dino.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/20\/konakovic-dino.jpg","size":"305.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

ARHIVA/Konaković: SDA će dati sve da se u Sarajevu vrati na vlast

Magazin Start BiH od 1.marta 2019. objavio je intervju sa Elmedinom Dinom Konakovićem, predsjednikom stranke Naroda i pravde kada je on najavljivao da će SDA  dati sve da se u Sarajevu vrati na vlast. Između ostalog, kazao je on i : " Oni još nisu izgubili taj kolač, oni ga postepeno gube. Još nismo preuzeli kontrolu nad JKP, tamo sjede delegirani direktori, nadzorni odbori i skupštine iz tog koncepta! Taj posao je pred nama. Kad to završimo vidjet ćete prave efekte, ali ćete vidjeti i informacije o tome kako su zloupotrebljavali cijeli sistem"


  • Bili ste jedan od prominentnijih članova SDA, u isto vrijeme i vagabund, nešto poput Damira Nikšića! U isto vrijeme ste bili u prilično dobrim odnosima sa predsjednikom Izetbegovićem, a možda u još boljim sa njegovom suprugom gospođom Izetbegović. Šta se desilo?

- Bio sam jedan od članova SDA koji je uvijek glasno ukazivao na neke nepravilnosti u stranci, želeći i pokušavajući da budemo što bolji, nikada sa nekom drugom namjerom. Zaista je dugo vremena to moglo samo u SDA, vidio sam da u nekim drugim strankama takva vrsta mišljenja uglavnom nije bila poželjna, pa čak ni dozvoljena. Ideološki potpuno pripadam toj vrsti politike i matrici rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, koji je pozicionirao SDA u neko stanje desnog centra u kojem imamo i vjerska i druga prava, a ipak vodimo računa o multietničnosti naše zemlje koja je jako bitna. To je siže onoga što jesam bio u SDA. Obavljajući funkciju premijera potvrdio sam ono u šta sam sumnjao, a to je da se iza paravana SDA, pa i drugih stranaka, krije gomila korumpiranih pojedinaca. Krenuo sam u obračun sa njima, najavio to na press-konferenciji nakon druge godine mandata. Borba je trajala godinu dana i ja sam tu prvu rundu izgubio. Smijenili su me i napustio sam stranku.

 ALIJA NE BI SJEDIO SKRŠTENIH RUKU

  • Da je Alija Izetbegović živ, kako bi reagovao na Vaš pokušaj izmjene strukture stranke i načina ophođenja?

- Ubijeđen sam da on ne bi ni trebao reagovati. Takve stvari se ne bi ni desile, on bi u korijenu sasjecao stvari poput ovog opštinskog odbora Novi Grad koji privatizira javno dobro na osnovu svojih izbornih rezultata i statusa pojedinaca. I onda njime upravlja kao da im je to dedo ili pradedo ostavio. Dakle, to rahmetli predsjednik ne bi dozvolio. Bio sam zaista veliki štovalac, i danas sam, njegovog lika i djela i vidio sam da je stalno slao takve poruke, da se takve stvari ne rade. Da je živ, rahmet mu duši, i da vidi neke pojedince koji danas sjede u Skupštini Kantona na pet ili šest odgovornih funkcija, sigurno bi ih sam isključio iz SDA jer je o tome govorio. Puno je danas SDA drugačija od onoga što je rahmetli predsjednik govorio.

  • Dan nakon smjene odlučili ste da formirate stranku Narod i pravda, i vanredno brzo ste uspjeli na izborima osvojiti poprilično dobar rezultat!?

- U priču o stranci smo krenuli kada smo već odlučili. Ona nema neku daleku historiju. Vidio sam da je Bakir govorio kako smo to dugo planirali. Bog nam je svjedok da to nije istina. Desilo se kao mogućnost našeg daljneg političkog djelovanja i kada smo vidjeli da unutar SDA nema kritične mase za promjene strukture stranke. Kemo Ademović, Elvedin Okerić, Amel Mekić i još neke naše kolege sa nižih nivoa vlasti, Nermin Muzur, Senada Bosno, Sejo Đozo, Kerla, krenuli smo u jednu drugu vrstu borbe i shvatili da je jedina opcija da formiramo novi politički subjekt. To se desilo nekad u februaru, paralelno smo u tih petnaest dana smjene i osnivanja stranke djelovali na dva polja i stvarno smo, moram reći, osim sebe, iznenadili sve.

  • Vi ste sportista, znam da vam je životni cilj takmičenje. Da li je ovo neki rekord, od osnivanja partije do dolaska u vlast?

- Jeste! Sigurno je da u tako kratko vrijeme niko u Sarajevu nije uspio doći do tako impozantnog broja glasova u ovako teškoj borbi, gdje su sjedišta centrala DF-a, SBB-a, SDP-a, Naše stranke koja je u porastu i naravno SDA, gdje uglavnom svi oni koji su u SDA neki faktor, uglavnom žive i borave u Sarajevu.

  • Da je ovo košarkaška utakmica, šta biste vi bili i koji je ovo dio tekme? Govorimo o 22. februaru, još uvijek nije formirana vlast, vi ste sada predsjetnik Skupštine Kantona, niste više premijer. Koji je minut tekme?

- Odlično pitanje. Mi smo taj neki tim, mali tim iz niže lige, nižeg ranga, simpatičan ljudima, bez velike finansijske podrške, velikog budžeta. Može biti Vrbanjuša, ali malo ipak drugačija, recimo Vratnik. Može i Vrbanjuša, ima tu simboliku emocije grada prema njima, sa tim što je Vrbanjuša znala ponekad uskočiti, odigrati neku dobru utakmicu i vratiti se u niži rang. Mi se nećemo vraćati u niži rang. Ušli smo u viši rang i ostat ćemo sigurno dugo zato što gajimo drugačiji pristup politici. Ako Bog da, politikom ćemo se na drugačiji način baviti.

 POLITIČKA  OPSADA SARAJEVA

  • Trenutno se dešavaju mnoge stvari, ne zna se kakav će biti rezultat. Možda već iduće sedmice ovaj naš intervju bude zastario. SDA i SBB, koje čine dio vlasti u Kantonu Sarajevo, na dobrom su putu da naprave koaliciju. Kakve su vaše informacije o tome?

- Pratim iz medija! Imao sam nekoliko razgovora i sa Fahrudinom Radončićem, predsjednikom SBB-a, glede dešavanja u KS. Zista sam jako zadovoljan kako šestorka funkcioniše. Svi su vrlo posvećeni radu. Vidio sam i njegove izjave kojima je poručio da ovoj vladi treba dati neko vrijeme i sa time se slažem. Ukoliko ne budemo znali raditi svoj posao, logično je da ga radi neko drugi. U ovom trenutku neće biti takvih promjena iako će SDA vjerovatno dati sve što ima i ponuditi sve što može kako bi se vratila na vlast u KS.

  • Šta očekujete u narednih desetak, petnaest dana. Pretpostavljem da će se desiti neka vrsta opsade Vlade KS, napada sa svih strana, samo da bi SDA i njeni partneri preuzeli vlast. Da li ste planirali to, znate li šta možete očekivati?

- Neće se desiti ništa što se već ne dešava. Opsada KS traje od početka naših pregovora. SDA je govorila kako je nefunkcionalno sa šest stranaka formirati vlast, a, evo, sada oni prave vlast sa šest stranaka na Federaciji. Dakle, za sve što su nas optuživali oni su, uglavnom, isto to radili. Optuživali su nas i za koaliranje sa SBB-om, i sa SDP-om, Našom strankom posebno, a onda su ih sve pozivali u svoju centralu da pokušaju sa njima uspostave vlast. SDA će sada iz svoje artiljerije, sada malo brže, ispaljivati te topovske udare na ovu vladu i na nas. Da mi toga nismo svjesni i da na to nismo spremni, ne bismo se bavili ovim poslom. Mi ćemo svojim djelima, kako sam jednom prilikom i rekao, pokazati da je ova priča potpuno drugačija.

  • Da li ste uspjeli razgovarati sa Željkom Komšićem, predsjednikom DF-a, i Fahrudinom Radončićem, predsjednikom SBB-a? Da li će neki od njih dvojice pristupiti SDA-u i tako preuzeti vlast?

- Sa Komšićem nisam! Nas dva na personalnom nivou imamo ne baš tako sjajan historijat odnosa. Sa DF-om jesam razgovarao, mislim da oni jesu ovdje zaista vrlo korektan partner. Ništa u politici, naučio sam, nije nemoguće. Moguće je, ali ukoliko obojica odluče da se pravi nova vlast u Kantonu, SDA će imati novu vlast. Sa političkog aspekta to bi bilo vrlo interesantno. I za nas koji ne budemo dio te priče vjerovatno će donijeti veliki kredibilitet, a njima bi takav pakt vjerovatno štetio, što bi se već vidjelo na lokalnim izborima. Ja ne mislim da se takva stvar može desiti, mislim da su svjesni koliko bi to štetno po njihove stranke bilo. Generalno, još niko nikoga ovdje ne laže da bi se takve stvari desile.

  • Kako tumačite činjenicu da bi SBB nakon prilično loših rezultata na izborima mogao činiti vlast na kantonalnom, federalnom i državnom nivou?

- Fahrudin Radončić je odigrao dobru političku utakmicu i vratio se nakon lošeg izbornog rezultata. Ako pogledate, osam njegovih ruku na nivou Federacije BiH nije malo, sasvim dovoljno da i dalje participira u vlasti. Neki njegovi potezi sa političkog aspekta su bili dosta dobri i uspijeva opstati, bez obzira što je imao neke napade različitih vrsta, i na sebe i na stranku. To su njegove procjene. Možda i nije dobro za SBB, to će vrijeme pokazati. Možda i nije dobro da se ide u koaliciju sa SDA, o tome će se izjašnjavati glasači. Radončić ima ljude sa kojima se savjetuje, vjerovatno zna šta radi. Gledat ćemo kako će se sve to odvijati.

  SITNE DUŠE

  • Šta je uradila Vlada KS u ovom kratkom periodu, po čemu je drugačija od prethodnih vlada, šta mi građani KS možemo očekivati?

- Uradila je puno tamo, naročito tamo gdje niko nikad nije smio. Stavili smo u proceduru zakon o porijeklu imovine, usvajamo registar javno uposlenih koji će biti mali bum! Vidjet će se ko je koga, kad i na koji način zaposlio. Vidjet će se ko gdje radi, koliko je plaćen. To je ono što su dugo SDA i neki drugi faktori pokušavali kriti od javnosti jer u tome leži njihova snaga. Imamo dvostepenu kontrolu javnih nabavki koja će biti udarac za korupciju. I nadzor kod zapošljavanja, uredbu donesenu prije nekoliko dana. Nekoliko stvarno konkretnih primjera u kojima se vidi naša opredijeljenost za borbu protiv pošasti zloupotrebe stranačke, partokratske strukture, stranačkih zapošljavanja, rođačkih... vraćanja etike i morala u politiku.

  • Moram pitati za Anela Džinu koji je zaposlen na poslovima izrade nacrta i prijedloga dnevnog reda! Završio je školu u Širokom Brijegu, a kažu da je Vaš izbor!?

- Naravno da nije moj izbor! To je još jedna iz serijala laži SDA. Ljudi su to objasnili, pokazali datume kad je taj čovjek primljen, u kojem periodu, i da je, ustvari, samo zbog žalbe Agenciji za državnu službu Agencija poslala to u mandatu Edina Forte. Davno nekad dao sam saglasnost za prijem, jer je bio potreban stručnoj službi. Stručna služba je vodila proces njegovog izbora. Primljen je kad sam napustio poziciju premijera. Tog čovjeka nikad nisam ni vidio ni čuo, niti znam ko je.

  • Infopult turističke zajednice! Ko je kriv za taj najskuplji infopult na svijetu od 250.000 KM. Mithat Hubijar ili Nermin Muzur?

- Nema dileme, svima je jasno da je Mithat Hubijar čovjek koji je, simbolički govoreći, u kontinuitetu ovakvih pultova napravio desetine. On je i u ZOI-u radio slične stvari. Dokazao sam to! Ovaj je primjer bio tačka na i, zatvaranje te priče o Hubijaru. Njegov nemušti pokušaj da kaže da je plan nabavki za njega bio obavezujući, pa da izabere baš tu firmu, baš taj kiosk i za baš toliko para, naišao je na smijeh cijele javnosti. Vidjet ćete ovih dana još informacija o tome šta je on radio u Turističkoj zajednici KSZ - njegova službena putovanja, kupovina garderobe sa računa Turističke zajednice, kupovina sitnih kućnih potrepština... Nešto što nikome nije svojstveno, osim sitnoj duši. Sigurno mu je to trebalo, ali se to kupuje od svog ličnog dohotka.

  • Pitali ste Klinički centar Univerzitetea u Sarajevu ko može operisati djecu sa problemima srca, kukova, skoliozama? Odgovorili su?

- Nisu, niti će! Dobro znam da se te operacije tamo više ne rade, da su ljudi koji se time bave sada u Opštoj bolnici i nekim privatnim ambulantama, otjerani, prisiljeni da odu.

  • Šta Kanton može uraditi?

- Dvije stvari. Imamo dva predstavnika u Upravnom odboru Kliničkog centra, od njih jedanaest, koji ne slijede politike osnivača nego politike menadžmenta. Tražit ćemo njihov opoziv i delegirati nove ljude koji će prenijeti stavove i politiku osnivača. Možemo više uraditi sa pozicije Zavoda zdravstvenog osiguranja u kojem će nam Klinički centar položiti ozbiljan izvještaj za svaku utrošenu marku od osiguranika KS. Ne dajemo im pare da bi pravili dobar rezultat nauštrb pacijenata.

  TRESLA SE GORA, RODIO SE... ?

  • Kad počinje imenovanje novih direktora javnih preduzeća? Kako tumačite buđenje sindikata u nekim od kompanija čije ste izvještaje proglasili nevaljanim?

- Kad se stvar dobro zatrese, problemi isplivaju na porvšinu. Očigledno je da mi tačno pokazujemo problem, govoreći o tome kako su mnogi zaposlenici javnih komunalnih preduzeća stranački poslušnici. I to se pokazuje u reakcijama nekih sindikata, za koje znam da su povezani sa direktorima i strankama. Njihovu smo reakciju očekivali. Slika iz jednog komunalnog preduzeća, u kojem njih nekoliko stoji iza menadžementa, imaju dva ili tri člana porodica rukovodilaca SDA. To dovoljno govori. Poštujemo sindikalne predstavnike, brinemo se o njihovom statusu, poboljšali smo svima uslove rada! Ali sindikati se ne mogu petljati u odluke osnivača o tome ko će upravljati firmama. To su političke reakcije i nismo se nešto ni uzbuđivali, ni puno ljutili.

  • Kako ukinuti žute sindikate? Za one koji ne znaju, žuti sindikati su vrsta sindikata gdje su vođe puno bliže sa rukovodstvom negoli sa radnicima?

- Nismo se u to ni miješali. Radnici odlučuju o svojim predstavnicima i na njima je da procijene da li je bolje da zaštite nekog direktora koji nije dobro radio ili da štite sebe i svoje porodice. Ima žutih sindikata, ima sindikalnih lidera, pojedinačno, ne govorim o predsjednicima viših nivoa, govorim o nekim firmama koje sigurno imaju članske karte stranaka, što ne bi trebala biti praksa.

  • Da li će svi direktori javnih preduzeća čiji godišnji izvještaj nije usvojen biti smijenjeni ili će neki ipak nastaviti mandat?

- Nama je bitno da preuzmemo upravljačke strukture - skupštine, nadzorne i upravne odbore. Tek oni mogu adekvatno procijeniti da li će tamo biti smjene menadžmenta. U velikom broju slučajeva ubijeđen sam da hoće. Ali to ne možemo uraditi dok se ne preuzmu skupštine i nadzorni i upravni odbori. Čak ne treba ni da se obara izvještaj neke skupštine da bismo mi kao osnivač zamijenili upravljačku strukturu. To ćemo uraditi vrlo brzo, moguće već na narednoj sjednici.

  • Premijer Forto je rekao da situacija na TVSA uopšte nije dobra i da će se nešto morati uraditi. To je rekao još i prije izbora, dok se nije znalo da će postati premijer. Ponuđena je opcija da se radi privatizacija TVSA ili promjena nadzornog i upravnog odbora i samog menadžmenta!?

- Slijedi promjena upravnog i nadzormog odbora, menadžementa. Tu već ima VD skupština koju je imenovala nova skupštinska većina. Ona ide u proceduru izbora nadzornog odbora i u skorije vijeme će dole biti i nadzor na radom. Sigurno je da će menadžment biti promijenjen. Uz more problema koje su napravili, zapošljavanje bez saglasnosti Vlade je kap koja je prelila čašu. To je politička televizija jedne opštinske organizacije SDA Novi Grad. Na TVSA će doći ozbiljni, profesionalni, stručni, objektivni ljudi. Upliv politike mora biti potpuno zaustavljen.

  • Pokušajte nam još jednom razjasniti misterij Vodovoda. Dolaska, odlaska, nestajanja vode, imali smo vodu, kasnije nismo... U čemu je stvar?

- Stvar je u tome što je Vlada natjerala novi menadžment, ustvari dogovorila se sa Azrom Muzur, da riješimo goruće probleme koje stari menadžment nije htio rješavati. Imali su hiljadu i sto prijavljenih kvarova na kojima curi 500 litara vode u sekundi i nismo ih mogli natjerati da im to bude prioritet. Oni su se bavili drugim stvarima. Azra Muzur je to stavila u prioritet i za samo 60 dana zatvorila skoro sva evidentirana curenja. To je jedini razlog.

  • Ako bi se desilo da se smijeni ova Vlada KS, dođe ona bivša pod vodstvom SDA, da li to znači da ćemo opet imati problema sa vodom? Možda je glupo pitanje, ali za nas je realno.

- Ne znam! Ako budu radili ono što su radili prije, da tamo imenuju zaslužne članove stranke koji nisu kompetentni, sigurno ćemo brzo ostati i bez vode i bez plina i bez nekih drugih potrepština. Ako budu kadrirali onako kako ćemo mi raditi, čak i SDA to može voditi drugačije. Mi budimo tu mašineriju stranke da se ponaša drugačije na političkoj sceni. Oni to ničim ne pokazuju. Primjer Hubijar vam je najbolji! Sigurno niste sreli ni čuli nikog iz SDA, nijednog pojedinca koji je osudio ovaj događaj sa kioskom koji je eklatantan primjer korupcije. To je stanje unutar stranke i ono se mora promijeniti.

KOLAČ

  • Poznajete bivše kolege i prijatelje iz SDA. Kako mislite da su oni podnijeli gubitak nadzora nad jednom milijardom KM, budžetom KS?

- Nekolicini je to, siguran sam, teško palo. Pogotovo ovima iz rukovodstva koji na taj način žive i funkcionišu. Zato sam i govorio da bi SDA trebala u opoziciju da se od takvih očisti, da oni interesni, koji više ne mogu prodavati cijevi po komunalnim preduzećima, nađu sebi neke nove izvore finansiranja. To bi SDA očistilo i vratilo u status sve one časne i poštene ljude. Oni za to još nisu spremni. Pazite, oni još nisu izgubili taj kolač, oni ga tek postepeno gube. Mi još nismo preuzeli kontrolu nad JKP, tamo sjede delegirani direktori, nadzorni odbori i skupštine iz tog koncepta! Taj posao je pred nama. Kad to završimo vidjet ćete prave efekte, ali ćete vidjeti i informacije o tome kako su zloupotrebljavali cijeli sistem.

 IMAM ŠTO SAM IMAO

  • Možete li nam reći nešto malo o Vašem imovinskom kartonu? Vi ste, po CIN-u, 2016. imali 60.000 KM ušteđevine, vozili ste kiu sportage... Kako to izgleda danas?

- Ni marku drugačije. Ni novog auta, ni nove ušteđevine. Nešto ušteđevine koju sam imao trošio sam dok nisam radio. Nemam ni marku više od onoga što sam imamo 2016., 2015., 2014. kada sam izašao na izbore. To se u mom imovinskom kartonu jasno vidi i ono novca što imam mi je dovoljno da živim normalno i lagodno u BiH. Ali se od toga ne mogu praviti nove kule, vile, auta.

PATRIOTIZAM JE BORITI SE PROTIV LOPOVA

  • Definišite patriotizam?

- Danas, u miru, patriotizam je drugačiji. Ja sam patriota, pripadnik Armije BiH, maloljetan sam se borio četiri godine i 22 dana. Imam rovova i ratišta puno po KS i šire. Tada je patriotizam bio braniti svoju zemlju od neprijatelja i agresora. Danas se zemlja brani od drugih neprijatelja - lopova, korumpiranih političara... Uredno plaćanje poreza je američka definicija patriotizma i meni je najbliža onome što mi živimo - dakle, borba protiv oni koji zemlju pljačkaju je najveći oblik patriotizma danas.

 KARDIOVJEŽBE

  • Hospitalizirani ste na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju prije dvije godine zbog premorenosti. Kakvo je zdravlje danas?

- Nemam nikakvih problema. Nakon dvije godine i četiri mjeseca ponovo sam krenuo na fitness, na traku, bicikl, kardiovježbe i mogu reći da se psihofizički jako dobro osjećam. Nemam problema.

VOLIO BIH DA SAM BOLJI ČOVJEK NEGO POLITIČAR

  • Koji je vaš najgori potez od ulaska u politiku?

- Sigurno je bilo puno grešaka. Sebi prigovaram što možda ranije nisam napravio ono što sam kao premijer napravio u trećoj godini svog mandata. Mogao sam to i ranije, ali kad čovjek živi tu ideologiju potrebno je puno dokaza da se uvjeri u opravdanost takvog postupka.

  • Najbolji politički potez?

- Izlazak iz SDA i formiranje Naroda i pravde, novog političkog subjekta.

  • Jeste li bolji čovjek ili političar?

- Ja bih volio da to kažu moji prijatelji i poznanici. Više bih volio da sam bolji čovjek nego političar, a to mogu reći ljudi koji me znaju.

 REŠETAJU ME MOJI!

  • Ko je Damir Nikšić Naroda i pravde?

- Puno je onih koji misle svojom glavom. Damir je malo pretjerao u interpretaciji nekih svojih stavova, ali jako ga cijenim. U jednom od svojih videa malo je pretjerao, a onih buntovnih u NIP ima puno. Sad sam došao sa sastanka iz opštinske organizacije Stari Grad. Njih tamo desetak mene izrešeta kao da sam član, a ne predsjednik. I drago mi je što je tako! Samo takav odnos između nas, konstruktivan i kritički, može popraviti stanje unutar nas.

 INŠALLAH

  • Šta predviđate na lokalnim izborima za dvije godine?

- Mi ćemo na lokalnim izborima ubjedljivo pobijediti. Već smo došli na milimetar SDA-u i šta god bilo sa sadašnjom Vladom KS, NIP je pokazala ko je. Kod izbora ministara, delegiranja kadrova, opredijeljenosti za borbu protiv korupcije, zakona o porijeklu imovine, dvostepenosti javnih nabavki... za samo smo dva mjeseca ljudima potvrdili šta radimo i ne bi oni to zaboravili i da nas smijene. A iz opozicije bismo mogli još i dodatno jačati stranku u drugim kantonima. Organizujemo se i u Tuzli, gdje nas nije bilo. Brzo idemo u SBK i druge kantone. Bit ćemo sigurno faktor u Federaciji i vrlo brzo krećemo i u RS, u kojoj ćemo imati drugačiji pristup. Tamo ćemo se priklanjati svima koji budu radili na jedinstvu probosanskih snaga. Nikad nećemo stavljati interes NIP ispred ovog nekog blokovskog i tamo smo zaista spremni na koaliciju sa svima koja bi ljudima u RS-u olakšala život i povratnicima malo više pomogla od dosadašnje.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!