[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/18\/lloyd-austin-foto-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/18\/100x73\/lloyd-austin-foto-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/18\/lloyd-austin-foto-twitter.jpg","size":"43.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Američki ministar odbrane Lloyd Austin u posjeti Gruziji, Ukrajini i Rumuniji

 Američki ministar odbrane Lloyd Austin doputovao je u Gruziju u ponedjeljak, u sklopu svoje posjete  trima američkim saveznicama u regiji Crnog mora, s namjerom da uputi poruku podrške u njihovoj borbi protiv prijetnji iz Rusije.

Prvi čelnik Pentagona će nastojati da obnovi program vojne obuke i demonstrira američku predanost Tbilisiju, koji godinama nastoji da postane punopravni član NATO-a.

- Mi uvjeravamo i jačamo zemlje koje su na prvoj liniji fronta protiv ruske agresije - izjavio je visoki američki vojni zvančnik uoči Austinove posjete Gruziji.

Ruski vojnici razmješteni su u dvije gruzijske odcijepljene regije, Abhaziji i Južnoj Osetiji, i Moskva se protivi svakom potezu ka unapređenju statusa Gruzije od partnerske države do punopravne članice NATO-a.

Sjedinjene Države godinama vode programe obuke gruzijske vojske i fokusirane su na razvoj vojne saradnje NATO-a s Gruzijom, dok aktuelni program obuke ističe u decembru.

Na sastancima s premijerom Irakli Garibašvilijem i ministrom odbrane Juanšerom Burčuladzeom, Austin će također izraziti zahvalnost zbog gruzijskog doprinosa dvodecenijskom ratu u Afganistanu, saopćili su američki zvaničnici.

Više od 20.000 gruzijskih vojnika učestvovalo je u koaliciji pod američkim vodstvom od 2004. do ove godine, a 32 vojnika su poginuli u sukobu.

Iz Tbilisija, Austin će otputovati u druge dvije savezničke zemlje u bazenu Crnog mora, Ukrajinu i Rumuniju, s istom porukom podrške njihovim naporima na suprotstavljanju Rusiji.

Pentagon smatra tu regiju potencijalnim žarištem, posebno otkako je Rusija anektirala Krimski poluotok od Ukrajine, koja je poput Gruzije partnerska država NATO-u, prenosi AFP.

Posljednja posjeta američkog ministra odbrane Gruziji bila je 2014. godine.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!