[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/palm-scanning.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/100x73\/palm-scanning.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/palm-scanning.jpg","size":"56.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Amazon otvara prvu prodavnicu gdje će se plaćati dlanom

Amazon, koji je ujedno i pionir internetske prodaje koji je milionima otvorio vrata online šopinga, posljednjih godina razvija tehnologije s kojima želi promijeniti iskustvo kupovine u fizičkim prodavnicama.

Tako su već otvorili više prodavnica u kojima nema blagajni i u kojima kupci, nakon prijave sa svojim podacima s Amazona, u takvim posebnim radnjama mogu samo uzeti stvari s polica i izaći, bez klasičnog oblika plaćanja. Umjesto toga, kamere i senzori prate sve što kupuju, te im se nakon izlaska iz trgovine novac za kupljenje stvari skine s kartice, koja je, naravno, povezana s Amazonovim računom. 

Tehnološki div sada želi promijeniti i način na koji se radi šoping i u klasičnim prodavnicama, te su za ovu sedmicu najavili otvaranje prve trgovine u gradu Bellevueu u kojoj će se moći koristiti njihova tehnologija Just Walk Out. 

Implementiranje takve tehnologije korisnicima će, slično kao i u trgovinama bez blagajni, omogućiti brzo iskustvo šopinga i izlazak iz prodavnice bez čekanja u redovima, pri čemu se račun može platiti - skeniranjem dlana.

U novoj trgovini može se kupovati i na klasičan način te su na izlazu postavljene blagajne, a prilikom ulaska u prodavnicu odmah se bira način plaćanja - na blagajni ili tehnologijom Just Walk Out. 

Nakon što je kupovina gotova, kupci koji su odabrali da neće plaćati na blagajni kreću prema izlazu gdje će imati tri opcije plaćanja - klasičnu putem kartica, zatim skeniranjem QR koda iz Amazonove aplikacije te najbržu i najjednostavniju opciju skeniranja dlana. Dlan se samo postavi iznad skenera dlana (sasvim logično, prije toga je izvršeno ubacivanje otiska dlana u sistem Amazona) i plaćanje je gotovo. 

Kako su se pohvalili iz Amazona, dosadašnja testiranja pokazala su se “fantastičnim” te su kupci oduševljeni tehnologijom, prenosi TechSpot. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!