[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/tianhe1-launch.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/100x73\/tianhe1-launch.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/tianhe1-launch.jpg","size":"30.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Troje kineskih astronauta sutra leti na svemirsku stanicu Tianhe

Kina će poslati u četvrtak (sutra, 17.06.) troje ljudi u svemir u svojoj prvoj misiji s ljudskom posadom u posljednjih gotovo pet godina, što je dio ambicioznog plana završetka svemirske stanice do kraja sljedeće godine. 

Kina planira letjelicu s ljudskom posadom Shenzhou-12 lansirati u četvrtak iz Jiuquana u sjeverozapadnoj provinciji Gansu.

Posadu će činiti astronauti Nie Haisheng (56), Liu Boming (54) i Tang Hongbo (45).

Misiju će voditi Nei, bivši pilot koji će biti najstariji nacionalni astronaut koji je otišao u svemir.

Ovo bi bio njegov treći izlet u svemir, nakon misija Shenzhou-5 2003. i Shenzhou-10 2013. godine.

Shenzhou-12, što znači "Božanski brod" bit će treća od ukupno 11 misija potrebnih za izgradnju kineske svemirske stanice.

Kina je počela graditi svemirsku postaju ove godine kad je krajem aprila u orbitu lansirala Tianhe, prvi i najveći od ukupno tri modula.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!