[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/23\/alzir-maroko-zap-sahara.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/23\/100x73\/alzir-maroko-zap-sahara.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/23\/alzir-maroko-zap-sahara.jpg","size":"83.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Alžir zatvorio zračni prostor za Maroko zbog 'neprijateljskih akcija'

Alžir je zatvorio zračni prostor za sve marokanske avione, saopćilo je predsjedništvo te zemlje u srijedu navečer, nakon rastućeg spora između dvije zemlje uglavnom oko Zapadne Sahare, javlja France 24. 

- Visoko vijeće sigurnosti odlučilo je odmah zatvoriti zračni prostor Alžira za sve civilne i vojne avione, kao i za one registrirane u Maroku - navodi se u saopćenju.

Alžir je 24. augusta prekinuo diplomatske veze sa susjedom Marokom, optužujući ga za "neprijateljske akcije" nakon mjeseci povećanih tenzija između dvije sjevernoafričke zemlje.

Odluka o zatvaranju zračnog prostora Alžira objavljena je nakon sastanka Visokog vijeća sigurnosti kojim je predsjedavao predsjednik Abdelmadjid Tebboune.

Predsjedništvo je saopćilo kako je na sastanku razmotrena situacija na granici Alžira s Marokom i uzeti u obzir "nastavak provokacija i neprijateljskih poteza Maroka".

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!