[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/14\/makedonija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/14\/100x73\/makedonija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/14\/makedonija.jpg","size":"320.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Agitprop u BiH

Alsat-M: Ruski špijuni agitiraju na bojkot referenduma u Makedoniji?

Visoki ruski službenici došli su u Makedoniju neposredno pred referendum, objavio je makedonski Alsat-M, pozivajući se na izvore iz bezbjednosnih službi. Iako njihove aktivnosti nisu službeno poznate - da li su u pitanju susreti sa građanima, sa političkim partijma, propaganda ili širenje dezinformacija, Alsat M neslužbeno doznaje da one mogu biti angažman protiv predstojećeg  referenduma o imenu Makedonije. Alsat-M za ove informacije nije dobio potvrdu od ruskog veleposlanstva niti od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Makedonije te od Uprave za bezbjednost i kontrašpijunažu (UBK). Ova televizija izvještava kako je u julu oko 5.400 Rusa i 6.000 Ukrajinaca ušlo u Makedoniju. Iako je većina njih označila da se radi o turističkim posjetama, Alsat-M javlja da je veliki postotak onih koji dolaze na političke, kulturne, vjerske aktivnosti, sudjelovanje na kongresima, treninzima ili seminarima, kao i trgovine i suradnje u raznim područjima. Sumnju u njihove "turističke" namjere pokazuje i izvješće iz Odjela za analizu i istraživanje pri UBK, do kojeg je Alsat-M došao. Izvještaj pokazuje da su, uglavnom nakon 2016. godine, u organiziranim grupama često pronalaženi bivši ruski KGB agenti, sa političkim i vjerskim aktivnostima u Makedoniji, ne zanemarujući pri tom ni one propagandne.

Ambasada Ruske Federacije u Makedoniji demantovala je sve spekulacije o namjernom miješanju Rusije u unutarnje poslove Makedonije ili bilo kakav skriveni politički plan. "Nemamo informacije o takvim ljudima", kazali su u svom saopštenju. Ni MUP i UBK ne iznose detalje o ruskom utjecaju, eventualnom intenziviranju ruskih aktivnosti i prijetećim indikacijama referenduma. Ministarstvo unutarnjih poslova ukratko je reklo da je sve pod nadzorom.

ŠPIJUNI OKO NAS

Alsat-M kaže da se u izvještaju Odjela za analizu i istraživanje pri UBK  konstatira funkcioniranje ruske agencije FSB u Makedoniji kao i nekoliko njenih aktivnosti u Bitoli, Debru i Skoplju. Radi se naime o Saveznoj sigurnosnoj službi Ruske Federacije (rus. Федеральная служба безопасности Российской Федерации), skraćeno FSB, koja je glavna sigurnosna služba i nasljednica sovjetske tajne službe KGB. Nadalje, Alsat-M kaže da FSB, prema izvještaju, surađuje sa svojim sestrinskim organizacijama u regiji, prvenstveno u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Položaj Ruske Federacije u odnosu na referendum o imenu Makedonije problematiziran je prije nekoliko dana kada je diplomatska misija na društvenim mrežama kritizirala posjete međunarodnih predstavnika u Makedoniji i njihove pozive za izlazak na referendum. Domaće institucije nisu komentirale ove stavove o Moskvi. Američki ministar odbrane James Mattis je u ponedjeljak bio u zvaničnoj posjeti u Skoplju. Na aerodromu ga je dočekao premijer Makedonije Zoran Zaev, sa ministricom odbrane Radmilom Šekerinskom. Mattis je ranije rekao da će posjetiti Skoplje da izrazi potporu SAD za predstojeći referendum o imenu Makedonije, ali i zabrinutost zbog mogućeg miješanja Moskve u taj proces. Šef Pentagona je u razgovoru sa novinarima u avionu na putu za Skoplje osudio ruske napore da koristi svoj novac i utjecaj da ojača protivljenje predstojećem referendumu u Makedoniji koji bi mogao da otvori put zemlje da uđe u NATO, prenijeli su svjetski mediji. Mattis je treći visoki američki zvaničnik koji u razmaku od dvije sedmice dolazi u Makedoniju da bi izrazio podršku SAD-a referendumu na kojem će građani 30. septembra odlučivati o promjeni imena države u „Sjeverna Makedonija“, što je osnovni uvjet za euroatlantske integracije. I generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, poslije njegove posjete Skoplju, izjavio da Rusija vodi propagandnu kampanju preko socijalnih mreža i u medijima u cilju spriječavanja širenja NATO-a. Inače, prije njega u Skoplju su bili i njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, Mogerini, Han i više ministara iz zemalja EU.

SMIŠLJENO IZVANA

Radio Slobodna Evropa piše da je teško rusku propagandu prevenirati.

„Na vojnom poligonu Krivolak puca se оsiromašenim uranijumom; Zaev je rekao da je pravoslavni Albanac; dogovorom o imenu izbirsat će se jedan od najstarijih naroda na svijetu“, samo su neki od naslova objavljenih u elektronskim medijima ili na društvenim mrežama koji se neprekidno dijele usprkos zvaničnom poricanju njihove tačnosti.

- Svrha takvih poruka je sijati strah kao glavnu propagandnu tehniku u kojoj je racionalno u publici potisnuto na štetu emocionalnog, što publiku čini lakim plijenom, podložnu svakoj manipulaciji različitih informacijskih centara - kazao je Marko Trosanovski, iz Instituta za demokraciju u Skoplju. New York Times nedavno je objavio analizu u kojoj, navodeći zapadne diplomate, piše kako se na facebooku svakodnevno pojavljuju 40 novih profila koji potiču i potiču ljude na bojkot referenduma. Te stranice, piše u ovim novinama, potiču izvan Makedonije i slijede isti model ruskog uplitanja na izbore u drugim zemljama.

TREĆI "IGRAČ"

Kako piše Bruno Makaeš, portugalski političar i naučnik, u članku za "Politiko", a prenosi beogradski Blic, Rusija ne želi uspjeh referenduma, ali ona nije jedina. Za stolom je još jedan igrač, tvrdi Makaeš.

- Ljupčo Palevski mi je rekao da je Makedonija bojno polje između dvije sile. "Na jednoj strani je Zapad, a na drugoj Kina". "Kina ili Rusija?", upitao sam ga. "Rusija su samo mišići. Mozak je Kina i novac je Kina. Kinezi žele da izgrade novi Put svile između Centralne Evrope i njene luke u Grčkoj, objasnio je. Način da se zaustavi gradnja tog puta jeste stvaranje konflikta na Balkanu. Palevski je tvrdio da Zapad stvara haos u njegovoj zemlji - podstiče strasti promjenom imena države - kako bi blokirao ili ometao projekat Jedan pojas, jedan put. Ako Makedonija bude bačena u haos (ili dovedena u NATO), Kina će izgubiti jedini dostupni put ka Evropi, jer put može proći samo kroz tri zemlje, a Albanija i Bugarska su već čvrsto unutar NATO - ispričao je Makaeš.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!