[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/13\/face-detection-4760361-340.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/13\/100x73\/face-detection-4760361-340.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/13\/face-detection-4760361-340.jpg","size":"123.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Algoritam pogađa političku orijentaciju osobe samo na bazi njenog lica?

U svojoj najnovijoj studiji koja je u ponedjeljak objavljena u časopisu Scietific Repors, Michal Kosinski tvrdi da algoritmi za prepoznavanje lica mogu biti naučeni da prepoznaju političke stavove pojedinaca na osnovu proučavanja karakteristika njihovih lica. 

Ono što Kosinski ističe jeste to da je studij ostvario čak 72 posto preciznosti u prepoznavanju kojoj političkoj struji pripadaju ispitanici. Studija je urađena u SAD-u, Velikoj Britaniji i Kanadi - liberalnoj ili konzervativnoj.

Kosinski je koristio lica više od milion profila na Facebooku ali i drugih stranica, kao što su one za pronalazak partnera, a njegov algoritam je uspješno pogađao političku orijentaciju sa skoro tri četvrtine učinkovitosti. 

Najvažnije karakteristike lica u otkrivanju političke pripadnosti, osim doba, spola i etniciteta, bile su orijentacija glave i emocionalni izrazi, naveo je u studiji. 

Liberali najčešće gledaju uzravno u kameru i više izgledaju iznenađeno, smiju se iskrenije i intenzivnije, a konzervativci su zdraviji, troše manje alkohola i manje puše, te imaju drugačiju prehranu.

Kosinski je predvidio da bi se moglo pokušati kritikovati za pokušaj ponovog oživljavanja fiziognomije, pa je tu disciplinu odbacio kao neznanstvenu, praznovjernu, sa smiješnim dokazima i rasističkim pseudoteorijama.

Kosinki je široj javnosti poznat zbog toga što je za vrijeme rada s Facebookom došao u skanadal sa kompanijom Cambridge Analytica uoči američkih predsjedničkih izbora 2016. godine. 

U oktobru 2020. godine objavio je studiju zajedno sa kolegom, a u njoj su razotkrili prethodnu tvrdnju da parovi u braku s vremenom poprimaju isti izgled lica. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!