[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/12\/co2-3139230-1280.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/12\/100x73\/co2-3139230-1280.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/12\/co2-3139230-1280.jpg","size":"97.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Klimatolozi upozoravaju na novi planetarni crni rekord te pozivaju na hitno djelovanje

Nova prognoza britanskog Met Officea, kaže da će koncentracija CO2 u atmosferi biti oko 2.29 dijelova na milion ppm u 2021. godini nego u prošloj na mjernoj tački Mauna Loa na Havajima. 

To znači, da će atmosferske koncentracije ugljen dioksida preći 417 ppm između aprila i juna, te biti 50 posto više nego razina od 278 ppm koja se dogodila u 18. stoljeću prije industrijske revolucije. 

Posljednji put kada je bila tolika količina CO2 u atmosferi, bilo je prije četiri miliona godina, odnosno u periodu kada je globalna temperatura bila u prosjeku toplija za tri stepena Celzijusa. 

- To je još jedan crni rekord u neumoljivom rastu koncentracije CO2 u atmosferi - istakao je dr. Heather Graven s londonskog Imperial Collegea.

Ugljen dioksid je primarmi staklenički plin koji zarobljava toplinu u Zemljinoj atmosferi, što daje rezultat u vidu globalnog zatopljenja. Određena količina CO2 nastaje prirodnim procesima, no koncetraciju pumpaju korištenjem fosilnih goriva i siječa šuma. 

- S obzirom na to da CO2 ostaje u atmosferi iznimno dugo, nove emisije svake godine dodaju se na prethodne koncentracije i za posljedicu imaju konstantno gomilanje razine CO2 u atmosferi - pojašnjava profesor Richard Betts iz britanskog Met Officea.

Dodaje da je zbog pandemije u 2020. bilo sedam posto manje emisije CO2 u atmosferu, no da se ta količina i dalje pridodala ukupnoj koncentraciji tog plina u atmosferi. Isto tako kaže da su se emisije sad već vratile na razine prije pandemije, prenosi IFLScinece. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!