[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/02\/aarhus-ugar.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/02\/100x73\/aarhus-ugar.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/02\/aarhus-ugar.jpg","size":"134.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ekoljublja

Aktivisti iz Travnika predali inicijativu za zaštitu rijeka u SBK

Prikupljanjem potpisa građana uz poruku "Budi mudar spasi Ugar", aktivisti iz Travnika i drugih gradova Srednjobosanskog kantona su zatražili zakonsku zaštitu rijeke Ugar te Bile, Kozice, Jasenice i Zaseljačke rijeke i svih ostalih rijeka u tom kantonu. 

Aktivisti koji su uspjeli prikupiti 2.605 potpisa inicijativu su zvanično i predali u Općinu Travnik, saopćeno je iz Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH". 

- Članovi neformalne grupe NVO "Dižimo glas za naše rijeke" su se angažovali da ukažu Općinskom vijeću Travnika kao i široj javnosti na hitnu potrebu mijenjanja Prostornog plana SBK-a u smislu brisanja novih malih hidrocentrala. Očekujemo da će Općinsko vijeće Travnik poslušati glas građana i zaustaviti izgradnju MHE na području naše prelijepe općine kako su to već učinili u općinama Kiseljak, Jajce, Novi Travnik, Fojnica, Kreševo, Donji Vakuf i Vitez - poručuju članovi inicijative "Budi mudar spasi Ugar!".

Vlada SBK putem resornog Ministarstva započela je aktivnosti na izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana KSB/SBK 2005 – 2025 kojima se predviđa izgradnja 37 novih MHE.  Po broju izgrađenih MHE u FBiH, SBK ubjedljivo vodi. U tom kantonu je već izgrađeno 37 MHE od ukupno 114 MHE koje su trenutno u pogonu diljem BiH.

Planiranje novi hidroelektrana je u direktnoj koliziji sa Zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 29. juna 2020. godine, čime se potpuno zabranjuje izgradnja MHE na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

- Aktivisti su uz podršku Koalicije za zaštitu rijeka u BiH, putem kampanje "Općine bez brana", dobili već podršku načelnika Novog Travnika Stjepana Duje koji je potpisao Deklaraciju "Općine bez brana", dok su načelnik Općine Travnik Kenan Dautović i načelnik Općine Jajce Edin Hozan iskazali volju da upute Deklaraciju na usvajanje općinskim vijećima, a što se sa nestrpljenjem iščekuje. Sada je krajnje vrijeme da Općinsko vijeće Travnik zaštiti rijeke od koruptivne eksploatacije - ističu u Udruženju "Resursni Aarhus centar u BiH".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!