[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/08\/prirucnik-sofradzija-001.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/08\/100x73\/prirucnik-sofradzija-001.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/08\/prirucnik-sofradzija-001.jpg","size":"71.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ekoljublja

Sve što niste znali o vodozemcima i gmizavcima u našem okruženju pročitajte u priručniku prof. dr. Avde Sofradžije

Priručnik  Vodozemci i gmizavci u Bosni i Hercegovini, autora prof. dr. Avde Sofradžije ima prikaz svih poznatih vrsta vodozemaca i gmizavaca u BiH. Mada je, kako se navodi u knjizi, fauna BiH još uvijek nedovoljno proučena. 

U knjizi su na popularan način prikazane biološke karakteristike 17 vrsta vodozemaca i 26 vrsta gmizavaca Bosne i Hercegovine. 

Sve vrste, obrađene su na jedinstven način koji prije svega uključuje: narodni i latinski naziv, kako bi ih mogli prepoznati na taj način, zatim su tu ops i vrijacija, ishrana, razmnožavanje, životni prostor, te rasprostranjenje i status populacije. 

Jedna od osnovnih ciljeva ove knjige, jeste, da se makar što se tiče gmizavaca, o kojima postoji ogoraman broj predrasuda, iste smanje i razbiju, te se na taj način da šansa toj vrsti faune koja je vrlo rasprostranjena u našoj domovini. 

U priručniku možete vidjeti pobrojane karakteristike životinja koje su endemske vrste Bosne i Hercegovine, kao što je Čovječija ribica (Proteus anguinus). 

Osim toga, možete se upoznati i sa vrstama zmija, kako izgledaju, gdje su rasprostranjene, a naročito nakon što je nedavno javljeno kako nema ptouotrova u BiH. Uz to, možete vidjeti i kako izgleda blavor, koji nije opasan po ljudski rod, te kako on izlgeda i razlikuje se od ostalih vrsta zmija. 

Priručnik je napisao prof. dr. Avdo Sofradžija, koji je diplomirao bilogiju na PMF-u u Sarajevu, magistrirao na istoimenom fakultetu u Zagrebu, a 1977. godine je odbranio doktrosku disertaciju. Dobitnik je Zlatne medalje Američkog biografskog instituta Sjeverne Karoline. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!