[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/12\/coconut-3850408-1920.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/12\/100x73\/coconut-3850408-1920.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/12\/coconut-3850408-1920.jpg","size":"66.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Ako volite kokos, morate probati ovaj recept: Raffaello torta

Ova ukusna kremasta torta zadovoljit će i najizbirljivija nepca, a posebno ljubitelje kokosa. Samo jedan zalogaj dovoljan je da se zamislimo na pješčanoj plaži okruženi palmama. Priprema ove torte vrlo je jednostavna, a možete je pripremiti i kao kolač. Dok se biskvit peče, bacite se u pripremu kreme i Raffaello torta bit će gotova za svega 40 minuta

Sastojci za biskvit

  • 6 bjelanjaka
  • 200 g šećera
  • 150 g kokosa
  • 100 g brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo

Priprema

1. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, pa dodajte šećer i dobro izmješajte.

2. Zatim dodajte kokos i brašno pomiješano s praškom za pecivo.

3. Izliti u nauljeni kalup za tortu (24/26 cm). Možete koristiti i kalup za kolače (24×30 cm).

4. Peći na 170°C oko 35 min. Biskvit mora ostati bijel.

Sastojci za kremu

  • 6 žumanjaca
  • 2 kašike šećera 
  • 2 vanilin šećera
  • 5 žlica brašna (ili gustin)
  • 5 dl mlijeka
  • 200 g putera
  • za posipanje 50 g kokosa

Priprema

1. Dobro izmiksati žumanjce, šećer i vanilin šećer s brašnom i nekoliko kašika hladnog mlijeka, te sve skupa uliti u vrelo mlijeko. Kad se masa zgusne, pustiti da se dobro ohladi.

2. Ohlađenoj masi dodati izrađeni puter.

3. Na ohlađeni biskvit staviti kremu i posuti s 50 g kokosa. Po želji ukrasiti Raffaello okruglicama.

 

Uživajte!

 

 

(Izvor: tportal.hr)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!