[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/22\/l-e95fec1e20a18f3cab57b74a8c490420.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/22\/100x73\/l-e95fec1e20a18f3cab57b74a8c490420.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/22\/l-e95fec1e20a18f3cab57b74a8c490420.jpg","size":"80.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Akademija ŠKMER na velikom međunarodnom Mediterranean Tourism Forumu na Malti

Mediteranski turistički forum održan je prošle sedmice na Malti, a među sudionicima te velike sredozemne konferencije koja je okupila goste iz 30 država, bili su i Željko Neven Bremec te Alma Harašić Bremec, uime udruženja Šefovi kuhinja mediteranskih i evropskih regija (ŠKMER).

Riječ je o konferenciji koju po 7. put organizira Mediterranean Tourism Foundation (MTF), nezavisna međunarodna organizacija za javno-privatnu suradnju s ciljem povećanja potencijala održivog turističkog rasta diljem Mediterana i stabilnosti.

Voditeljica ŠKMER Akademije Alma Harašić Bremec, je pojasnila da je projekt Mediterranean Tourism Foundation s ovogodišnjim forumom donio novu razinu suradnje sa ŠKMER Akademijom i projektima koji se razvijaju s ovom organizacijom.

Pod nazivom Mediterranean BRAIN u prvom planu zadaća je bila unapređenje znanja te zajedničkog promišljanja i planiranja održivog razvoja Mediterana kao svjetski jedinstvene turističke destinacije.

Cilj Mediterranean Tourism Foruma definiranje je prioriteta te oblikovanja turizma sredozemnih država u započetoj dekadi, a ove godine poseban naglasak je bio na izradi zajedničke deklaracije o budućnosti turizma.

Vodeći govornik na master classu Wine and Gastronomy as a Leading Driver for a Quality Restaurant Experience bio je Željko Neven Bremec, koji je govorio o vinu.

- Na ovom master classu smo najviše razgovarali o spajanju vina i dobre hrane, a moj je naglasak bio na mediteranskim i lokalnim sortama vina kao što su plavac, pošip ili zlatarica. Dalo se zaključiti, ma koliko neskromno zvučalo, da smo u mnogim segmentima daleko ispred drugih - naveo je Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

Bremec je s ostalim sugovornicima istaknuo važnost stalnih edukacija, promotivnih kampanja za chefove i kvalitetne proizvode te vođenju brige o Zero Waste konceptu u ugostiteljstvu, te racionalnom poslovanju sa što manje otpada.

Kao ključan problem naveden je globalni nedostatak osoblja u gastronomiji te da treba uključivati mlađe naraštaje u edukacije i promocije kako bi se zainteresirali za ugostiteljska zanimanja, saopćeno je iz Akademije ŠKMER.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!