[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/girl-2771001-1920.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/100x73\/girl-2771001-1920.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/girl-2771001-1920.jpg","size":"75.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

5 svakodnevnih navika koje štete koži vašeg lica

Budimo iskreni, svi se nadamo da će naša koža, a posebno koža lica, ostariti kao dobro vino. Do toga, naravno, neće doći, ali ipak postoje načini da sačuvamo mladolik izgled duže nego što nam je genetika predodredila.

Da bismo to postigli, kožu lica treba njegovati na adekvatan način, ali i izbjegavati neke aktivnosti koje joj štete. Ovo su neke od njih:

1. Korištenje proizvoda za njegu kose koji sadrže sulfate

Šamponi, balzami i drugi proizvodi za njegu kose koji sadrže sulfate u dodiru sa kožom lica začepljuju  pore, što može izazvati pojavu bubuljica i mitisera, i dovesti do iritacije.

Iz tog razloga trudite se da koristite proizvode za njegu kose bez sulfata, a ako vam to ne pođe za rukom, potrudite se da vaši proizvodi za njegu kose sa sulfatima ne ostvare kontakt sa kožom vašeg lica.

2. Korištenje previše proizvoda za njegu kože

Nije poželjno da koristite previše krema, seruma, losiona i drugih sredstava za njegu kože. Ponekad interakcija između njih ima neželjene efekte, zbog čega mnogi dermatolozi preporučuju da izaberete jedan ili dva proizvoda za njegu kože lica i koristite ih duži vremenski period kako biste im dali vremena da počnu da djeluju.

3. Spavanje na stomaku ili boku

Spavanje na stomaku ili boku nezdravo je iz više razloga, ali ovog puta ćemo se zadržati na negativnim posljedicama po kožu lica.

Kada spavamo u ovim položajima naše lice direktno dodiruje površinu jastuka, koji nije uvijek dovoljno čist, posebno ako ga koristimo više dana, a budući da nam je lice pritisnuto za jastuk, može doći do začepljenja pora i pojave akni. Zbog svega ovog, preporučljivo je da spavate na leđima.

4. Pranje lica pretjerano toplom ili hladnom vodom

Kada je u pitanju zdravlje kože našeg lica, veoma je važna temperatura vode kojom je peremo. Ako koristimo previše hladnu vodu, male su šanse da ćemo se riješiti svih masnoća i prljavština sa kože.

S druge strane, umivanje vrelom vodom može da dovede do pretjeranog isušivanja kože lica i njene iritacije.

Pravi izbor je mlaka voda, temperature od oko 36,5 stepeni.

5. Neumivanje ujutru

Ako se umivate pred spavanje, a preskačete umivanje ujutru misleći da vam je lice čisto, pravite veliku grešku.

Noću se na vašem licu talože bakterije, prljavštine i masti. Što prije ih vodom ujutru odstranite sa kože vašeg lica, to će ona biti zdravija.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!