[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/galleries\/2020\/02\/17\/u-zdravom-okolisu-seuh-priobalje-bune_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/galleries\/2020\/02\/17\/100x73\/u-zdravom-okolisu-seuh-priobalje-bune_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/galleries\/2020\/02\/17\/u-zdravom-okolisu-seuh-priobalje-bune_1.jpg","size":"159.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/galleries\/2020\/02\/17\/u-zdravom-okolisu-seuh-priobalje-bune.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/galleries\/2020\/02\/17\/100x73\/u-zdravom-okolisu-seuh-priobalje-bune.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/galleries\/2020\/02\/17\/u-zdravom-okolisu-seuh-priobalje-bune.jpg","size":"159.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]

U zdravom okolišu, zdrav život/ Budite odgovorni, ne ostavljajte smeće

Sportsko ekološka udruga Hercegovina (SEUH) je u  ekološkim akcijama čišćenja  korita i priobalja lijeve pritoke rijeke Neretve, rijeke Bune, koja se čisti cijelom dužinom toka od devet kilometara pronalazila svašta: 

- Tijekom svake od ovih akcija je prikupljeno po nekoliko tona smeća, te sitnog i krupnog otpada. Najčešće se radi o plastičnim vrećicama, limenkama pića, staklenim bocama i automobilskim gumama, a ponekad svjedočimo i krupnom otpadu poput starih tepiha, kuhinjskih aparata (štednjaka i frižidera), a bili smo iznenađeni i nalazima kontejnera za smeće koji su u korito dospjeli vodenom bujicom ili su gurnuti u korito od strane neodgovornih pojedinaca – navodi Davorin Kozomara dr. med.spec. opće i plastične kirurgije i instruktor ronjenj i predsjednik udruge.

- Naši ronioci povremeno nađu i neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva zaostala iz prošlog rata koja registriramo, a u nakoliko slučajeva smo ih i izvadili i predali na dalje postupanje nadležnim službama. Na žalost tijekom podvodnih ronilačkih aktivnosti se srećemo i s nedozvoljenim ribolovnim alatima (vrše, parangali), te kapitalnim primjercima ribe uginule djelovanjem agregata, što redovito prijavljujemo našim partnerima – Udruženju sportskih ribolovaca, čija je ribočuvarska služba također aktivni sudionik naših aktivnosti. U više navrata ova se suradnja odvijala i na način da su naši ronilački timovi u kortu rijeke Neretve aktivno tražili, pronalazili i odstranjivali nedozvoljene ribolovne alate (vrše) iz korita rijeke Neretve. Posebno ističem da smo nakon trogodišnje eko- akcije na rijeci Buni u njoj ponovo primjetili riječne rakove čije je prisustvo znak visoke čistoće i kvalitete riječne vode! – ističe Kozomara.

Podijelite ovaj članak!