[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/210319zvizdic-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/100x73\/210319zvizdic-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/210319zvizdic-markica.jpg","size":"305.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Zvizdić: Vrata za sve zemlje zapadnog Balkana su otvorena

 Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je, upitan da komentira nominaciju bivšeg ministar pravde Mađarske Lászlóa Trócsányia za novog komesara za susjedstvo i proširenje u sklopu Evropske komisije, izjavio novinarima da bez obzira na to iz koje od zemalja članica EU dolazi komesar za proširenje, mora poštovati vrlo jasnu vanjsku politiku EU.

Dodao je da je EU, u svojoj Strategiji koja je usvojena za zapadni Balkan do 2025. godine, vrlo jasno precizirala svoju politiku proširenja koja jasno definira da su vrata za sve zemlje zapadnog Balkana otvorena.  

- U tom smislu, dinamika pristupanja Evropskoj uniji mnogo više zavisi od zemalja zapadnog Balkana, od činjenice koliko brzo usvajamo pravnu stečevinu EU, od činjenice da li pokazujemo dovoljnu spremnost da prihvatimo načela na kojima je bazirana EU, kao što je načelo poštivanja zakona i vladavine prava, nego što će to ovisiti od osobe koja je komesar za proširenje, koja u potpunosti mora pratiti tu politiku - naveo je Zvizdić.

Napomenuo je da, što se tiče Mađarske i njenog premijera, oni nikada nisu na bilo koji način pokazali bilo kakav negativan odnos prema BiH.

- Premijer Mađarske je uvijek iskazivao vrlo pozitivan odnos prema BiH. Na svim samitima na kojima sam prisustvovao, a gdje je bio prisutan premijer Viktor Orban je podržao proširenje u skladu sa procedurama koje taj proces zahtijeva - kazao je Zvizdić.        

Mi, dodao je on, podržavamo odluke Evropske komisije i „očekujemo da ćemo imati dobru saradnju sa komesarom kao i sa čitavom Evropskom komisijom, koja je ključna i suštinski važna za evropski put BiH“.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!