[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/18\/samit-skoplje-18-04-18-002.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/18\/100x73\/samit-skoplje-18-04-18-002.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/18\/samit-skoplje-18-04-18-002.jpg","size":"389.69","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Zvizdić: Digitalizacija velika prilika za zemlje regije

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Skoplju Digitalnom samitu o temi "Integracija šest zapadnobalkanskih zemalja na panevropsko digitalno tržište".

Samit je otvorio premijer Republike Makedonije Zoran Zaev i rekao da su susreti zvaničnika zapadnog Balkana prilika da se unaprijedi saradnja u svim segmentima.

Tokom obraćanja prisutnima, predsjedavajući Zvizdić je čestitao građanima Makedonije na dobijanju pozitivnog mišljenja o napretku koji su jučer predstavili predstavnici Evropske komisije.

Pozdravio je održavanje Samita koji je dogovoren u julu prošle godine na Samitu premijera u Trstu. Istaknuo je značaj digitalne agende za ekonomije zapadnog Balkana i mogućnost pristupa digitalnoj ekonomiji. Naglasio je važnost regionalne saradnje zbog konsolidacije tržišta koje broji oko 20 miliona ljudi i o mogućnostima za lakše privlačenje stranih investicija, što bi u konačnici rezultiralo rastom i otvaranjem novih radnih mjesta.

Predsjedavajući Zvizdić je govorio i o potrebi kvalitetnog razvoja digitalnih tržišta u skladu sa cjelokupnim promjenama i prilagodbama u načinu i strukturi komunikacije. Istaknuo je da je za sve zemlje u regionu neophodno donošenje strategije digitalizacije, kao i kvalitetna edukacija u ovoj oblasti, te daljeg razvoja i jačanja digitalne infrastrukture, i izrazio zadovoljstvo početkom provođenja višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, naglašavajući da je upravo digitalno povezivanje regiona jedan od segmenata ovog plana.

- Važnost integracije zapadnog Balkana unutar paneuropskog digitalnog tržišta je važan segment naše regionalne saradnje. Važnost digitalizacije dodatno je prepoznata i od Evropske komisije, jer digitalna ekonomija i digitalne vještine predstavljaju prioritet bugarskog predsjedavanja u prvoj polovini 2018. godine - kazao je Zvizdić.

Također je naglasio da je zapadni Balkan geografski okružen državama članicama EU i povezivanje infrastrukture i između EU i zapadnog Balkana, kao i ubrzavanje razvoja u području i digitalnih usluga predstavlja važan prioritet.

- Smatram da proces digitalizacije koji bi bio integralni dio funkcioniranja vlada, poslovne zajednice i obrazovnog sistema, predstavlja jedan od ključnih preduslova za ekonomski rast. Istovremeno, to je velika prilika za zemlje regije, kao i za BiH, jer donosi investicije i napredak koji vodi ka historijskim promjenama u poslovnom svijetu - rekao je predsjedavajući Zvizdić tokom obraćanja na Digitalnom samitu u Skoplju.

Samitu prisustvuju ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko i ambasadorica BiH u Republici Makedoniji Lepa Babić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

Podijelite ovaj članak!