[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/16\/bioplastika.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/16\/100x73\/bioplastika.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/16\/bioplastika.jpg","size":"241.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Znanost: Bioplastika od manga i morskih algi

U potrazi za održivim alternativama iz plastike, 23-godišnji stažist s Instituta za biološku kemiju na Academia Sinica u Tajvanu pronašao je novi biorazgradivi materijal.

Denxybel Montinola, rodom iz Cebua na Filipinima, izradio je bioplastiku koristeći bio-polimere poznate pod nazivom pektin i karagenan, koji potječu algi i kore manga, prenose mediji.

Dio razloga zbog kojeg je Montinola koristio koru manga i morsku travu je zbog njihovog obilja.

Naime, mango i morske alge dva su od prvih deset filipinskih izvoza, tako da bi možda u budućnosti ova bioplastika mogla postati jedan od najvećih doprinosa Filipina svijetu.

Montinolaina bioplastika ne samo da je održiva, već je i bolja od plastike koju trenutno koristimo. Potpuno je topiva u vodi, što znači da će se potpuno otopiti u vodi i neće razgraditi u sitne plastične čestice, tako da postoji smanjena vjerojatnost da vam sljedeći obrok postane mikroplastika.

 -Ne samo da možemo napraviti bioplastiku iz nje, već možemo stvoriti i tkivo koje štiti spaljeno područje naše kože ili zaustavlja lokalno krvarenje- objasnio je Montinola.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!