[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/29\/cip.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/29\/100x73\/cip.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/29\/cip.jpg","size":"40.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Značajno se pogoršala kvaliteta novih automobila

Posljednje vrijeme na tržištu automobila obilježile su nestašice čipova i kašnjenja isporuka, prvo zbog pandemije koronavirusa, a zatim i zbog Ruske agresije na Ukrajinu.

Kompanije su te probleme pokušale riješiti na različite načine pa su neke čak i odlučile prodavati vozila bez svih dijelova i opcija za koje tada nisu imali čipove, uz mogućnost njihove naknadne nadogradnje.

Kako je pokazalo JD Powera “2022 Initial Quality”, ove je godine kvaliteta novih vozila značajno opala - čak za jedanaest posto, pri čemu se upravo nestašice čipova, kašnjenja i disrupcija u globalnoj trgovini navode kao razlozi tog pada kvalitete.

- Znao sam da ćemo ove godine imati problema zbog izazova s opskrbnim lancima i svime. Ali nisam mislio da će nam to biti najgora godina do sada. Nikad nismo vidjeli pogoršanje od 11 posto -komentarisao je rezultate istraživanja jedan od direktora u kompaniji David Amodeo.

Njegova kompanija ovakva istraživanja provodi čak 36 godina te Amadeo kaže kako je do sada najgore pogoršanje iznosilo 3 posto u odnosu na godinu ranije.

U odnosu na godinu dana ranije, samo je devet od 33 brenda poboljšalo kvalitetu svojih vozila. Na vrhu ove ljestvice nalaze se Buick, Dodge i Chevrolet, dok su posljednja tri mjesta zauzeli Volvo, Chrysler i Polestar. U segmentu premium vozila, najbolje je rangiran Hyundaijev Genesis.

Kao najbolnija tačka proizvođačima automobila pokazali su se infotainment sistemi i mobilne aplikacije - problemi s povezanosti s Apple CarPlayom i Android Autom, bluetoothom, zvukom, nedovoljnim brojem priključaka za USB, sistemom za prepoznavanje glasa itd.

Također, u odnosu na prošlu godinu, povećan je i broj problema s asistentima u vožnji, prenosi Cnet. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!