[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/13\/gradskovijece1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/13\/100x73\/gradskovijece1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/13\/gradskovijece1.jpg","size":"393.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Zenički vijećnici odbili prijedlog rekonstrukcije ulice u Staroj čaršiji

Gradsko vijeće Zenice, s 13 glasova za i 14 suzdržanih, odbilo je danas prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića za donošenje Odluke o utvrđivanju javnog interesa za gradnju i rekonstrukciju ulice Muhameda Seida Serdarevića koja se nalazi u Staroj čaršiji.

Riječ je o ulici koja vodi do Gradskog muzeja i sjedišta Zeničkog muftijstva, a koja bi trebala biti otvorena za promet te izlaziti na Bulevar.

Vijećnici su s 15 glasova za, sedam protiv i tri suzdržana glasa odbili i Kasumovićev prijedlog da povuče ovu tačku s dnevnog reda u toku rasprave

-Ja sam ponudio rješenje, a vi ga možete odbiti - poručio je gradonačelnik Kasimović vijećnicima.

Istakao je da se rekonstrukcija radi s ciljem da se oživi Zanatski centar i stara gradska jezgra, dok je netačnim nazvao navode vijećnika Mensuda Kelešture (A-SDA) kako će rekonstrukcija i izgradnja ove ulice "koštati milion KM“. Predstavnici Grada nisu iznijeli cijenu koštanja ovog projekta, za što će trebati izvršiti i eksproprijaciju zemljišta i dvije privatne kuće.

-Budžet nije gradonačelnikov, nego Grada Zenice. Mi trebamo da vidimo da se neko nije ugradio u kupnju tih kuća - poručio je Keleštura.

Vijećnici su do pauze koja će trajati do 14 sati, sa svih 26 glasova prihvatili Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za rekonstrukciju dijela regionalne ceste R413 Čajdraš–Ovnak, u dužini od dva kilometra.

Podijelite ovaj članak!