[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/28\/271219-mersudinhadzic1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/28\/100x73\/271219-mersudinhadzic1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/28\/271219-mersudinhadzic1.jpg","size":"345.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Zenički nastavnik Mersudin Hadžić inicirao otvaranje laboratorije za fiziku

Udruženje za promociju fizike, informatike i tehnologije grada Zenice otvorilo je u suterenu Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić“ laboratoriju za fiziku, koja će biti na usluzi svim đacima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz tog grada, ali i Zeničko-dobojskog kantona.

Direktor te škole Esad Ćorović istakao je kako su oni pružili podršku otvaranju laboratorije, ali da ipak glavna zasluga pripada nastavniku fizike u toj školi i predsjedniku Udruženja Mersudinu Hadžiću, koji je godinu dana sa svojim kolegama "malterisao, krečio i farbao prostor“.

Nastavnik likovnog odgoja Fikret Buza iscrtao je na zidovima 60 kvadratnih metara velike laboratorije, ilustracije s likovima svjetski poznatih ličnosti iz oblasti fizike i tehnike.

-Ne treba se stidjeti kazati da smo našu laboratoriju opremili zastarjelom i dotrajalom opremom, koja je iz prošlog sistema, ali koja je izuzeta na revers iz svih škola u našem gradu. Naša je ideja da se ova laboratorija opremi sa što savremenijom opremom, a želimo i da educiramo kadar, koji bi bio spreman da to znanje i prenese učenicima - kaže Hadžić.

Dodaje također kako je jedan od ciljeva da se učenici oslobode i straha od fizike i informatike. Žele da napokon svi učenici dožive mogućnost da tokom svog školovanja rade eksperimente iz fizike, informatike i tehnike.

-Da bismo adekvatno opremili laboratoriju, aplicirat ćemo na sve međunarodne pozive, ali ne sumnjamo da će i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK dati svoj dopinos. Međutim, znamo da će ta sredstva biti nedostatna pa ćemo tražiti sve moguće izvore. Prvi naš projekt, mogu ga sada i najaviti, bit će kupovina novog teleskopa, ali i formiranje sekcije za učenike, koja će raditi u okviru udruženja - najavljuje Hadžić.

Kolegama je na ovom uspjehu čestitao i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK-a Đevad Hadžić.

-Sindikat daje punu podršku ovom udruženju, jer je cilj uvođenje što više praktičnog rada u našim školama. Svi zajednički želimo našim učenicima da omogućimo kvalitetno obrazovanje - kazao je Hadžić.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!