[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/23\/jabuke-i-krastavac.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/23\/100x73\/jabuke-i-krastavac.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/23\/jabuke-i-krastavac.jpg","size":"62.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Zdravo i lagano: Salata od jabuke i krastavca za današnji doručak

Za one koji drže do svog zdavlja predlažemo ovaj lagani i zdravi doručak. Nema kuhanja, a možete ga pripremiti i u  kancelariji, na radnom mjestu. 

Potrebna su vam samo tri sastojka:

- Jedna jabuka

- Jedan krastavac

- Dvije supene kašike lanenog sjemena

Priprema: 

Narežete i pomiješate jabuku i krastavac, dodate laneno sjeme. I to je to! Ako vam se ovi sastojci  čini nespojivi, vrate se . Probajte i uvjerite se.

 

Jabuke dokazano smanjuju rizik za pojavu raka pluća te rezultati znanstvenih istraživanja preporučuju svaki dan pojesti barem jednu jabuku. U jabuci je mnogo antioksidansa među kojima se izdvajaju kvercetin i njegovi metaboliti, katehin, epikatehin, kumarinska kiselina, procijanidin, galna kiselina i dr. Procijanidini, epikatehin i katehin sprječavaju oksidaciju LDL kolesterola dok kod pokusnih životinja katehin sprječava razvoj tumora. Klorogenska kiselina sprječava oštećenja DNA, dok kvercetin pruža zaštitu od raka, oštećenja jetre i bolesti krvožilnog sustava. Jabuka pozitivno utječe na zdravlje krvožilnog sustava smanjujući rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara. Za to su  zaslužni katehin i epikatehin koji se u jabukama, za razliku od zelenog čaja, nalaze u lako iskoristivom obliku.

Dakako, tu pozitivan učinak jabuka na čovjeka ne završava. Ovo voće koristi zdravlju i funkciji dišnog sustava te smanjuje rizik za pojavu astme i bronhijalnu osjetljivost.

Krastavac, između ostalog pomaže zdravlju srca, sadrže 152 mg kalija po šoljici, minerala koji snižava visoki krvni tlak. Viši unos tog minerala značajno smanjuje rizik od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti. Djeluju i protuupalno- svježi ekstrakti krastavaca posjeduju antiupalna svojstva, ublažavaju upalne procese u tijelu, ublažavaju bol- protuupalni spojevi flavonoidi i tanini u krastavcima sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i ublažavaju bol.  Kao što su pokazale studije, krastavac se tradicionalno koristi u liječenju glavobolja. Krastavci hidratiziraju naše tijelo, sastoje se od 95,2 % vode, što znači da 141 g krastavaca sadrži čak 132 ml vode. To odgovara petini vašeg dnevnog unosa vode kroz hranu. Njegovi sastojci čiste slobodne radikale, poboljšavaju antioksidativni potencijal i sprečavaju pretjeranu proizvodnju ugljičnog oksida u situacijama rizičnima za zdravlje. Sjemenke djeluju osvježavajuće i diuretički, a sok od krastavaca koristi se kao hranjivi tonik u losionima protiv akni. Smatra se da je važan za zdravlje mozga jer usporava starenje ganglija i pomaže pri očuvanju kognitivnih funkcija kod bolesnika od Alzheimera. 

Poznato je da pomažu kod mršavljenja. Krastavci su niskokalorično povrće. Imaju samo 16 kalorija po šalici te sadrže vlakna. Namirnice koje obiluju vlaknima pomažu pri održavanju zdrave tjelesne težine.

Dobrobiti lanenog sjemena poznati su- smatraju se iznimno ljekovitima iz više razloga. Sadrže omega 3 masne kiseline, vlakna, proteine i brojne druge nutritivne vrijednosti, čime pomažu jačanju imuniteta. Lan također može pomoći u mršavljenju, snižavanju holesterola i koncentracije šećera u krvi.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!